În dimineaţa zilei de vineri, 27 aprilie 2018, un grup de 50 de studenţi, însoţiţi de PS Petru Gherghel şi de pr. Fabian Doboş, au plecat din faţa Palatului Culturii din Iaşi în spirit de credinţă într-un pelerinaj la Sighetu Marmaţiei, organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi în colaborare cu Capelania universitară din Iaşi. Pelerinajul din acest an a fost ocazionat de împlinirea a 130 de ani de la naşterea fericitului episcop martir Anton Durcovici, care a murit martir în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei. Întoarcerea la Iaşi a fost duminică, 29 aprilie.
În drumul spre Sighet, tinerii au vizitat mai multe locuri cu o puternică încărcătură istorică şi religioasă. Primul obiectiv vizitat a fost catedrala catolică din Baia, care datează de la începutul secolului al XV-lea, iar apoi a urmat faimoasa mănăstire Bârsana din judeţul Maramureş. Spre seară pelerinii au ajuns la locul de cazare, casa de spiritualitate a surorilor din congregaţia surorilor Maicii Domnului, filiala Sighet. A urmat sfânta Liturghie în capela din casa surorilor, prezidată de PS Petru Gherghel şi concelebrată de pr. Fabian Doboş.
Ziua de sâmbătă, 28 aprilie, a început cu celebrarea sfintei Liturghii. Primul obiectiv pe care tinerii l-au vizitat a fost Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, iar ghidul grupului de pelerini a fost doamna Andrea Dobeş, muzeograf. Au fost vizitate apoi Cimitirul Săracilor şi cimitirul oraşului din Sighet.
În aceste zile deosebite, tinerii au avut ocazia de a vizita mai multe lăcaşe de cult greco-catolice şi ortodoxe: mănăstirea Săpânţa – Peri, mănăstirea Bixad şi biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bixad, în care au înălţat o rugăciune lui Dumnezeu prin cântul lor. Tot în ziua de sâmbătă tinerii au vizitat şi Cimitirul Vesel din Săpânţa – loc emblematic pentru această zonă.
Ziua de duminică a început cu sfânta Liturghie, iar mai apoi tinerii s-au îndreptat spre casă, plini de recunoştinţă faţă de Dumnezeu pentru aceste zile deosebite. Pe drumul de întoarcere pelerinii au vizitat casa Institutului Cavanis din Paşcani, unde în ziua de sâmbătă, 28 aprilie, a fost sfinţită o capelă în incinta institutului de către PS Aurel Percă.
Mulţumim într-un chip deosebit PS Petru Gherghel care a ales şi a binevoit să ne însoţească în acest pelerinaj şi pr. Fabian Doboş care a organizat acest pelerinaj la Sighet. În aceste zile am fost edificaţi de predicile pr. Fabian pe care le-a ţinut în cadrul sfintelor Liturghii. Părintele le-a vorbit tinerilor despre semnificaţia şi importanţa sacrificiului fericitului ep. martir Anton Durcovici. Viaţa sa a fost un pelerinaj al credinţei, speranţei şi iubirii. A fost o mlădiţă care a adus mult rod şi care niciodată nu a renunţat la unitatea cu Sfântul Scaun şi cu Biserica Universală.
Suntem recunoscători şi mulţumim tuturor binefăcătorilor pentru aceste zile de har. Invităm tinerii, în special studenţii, să facă această experienţă în anii următori, pentru a se convinge că „sângele martirilor este sămânţa creştinilor” (Tertulian).
Impresii:
-
„Rămâne aceeaşi impresie, aceea a întâlnirii cu cel care a reprezentat un titan al credinţei, un model de ofertă generoasă şi totală, Anton Durcovici. Chiar dacă nu ştim locul înmormântării lui, ştim locul în care s-a jertfit, Sighetu Marmaţiei, unde a ars de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni, cu speranţa unui viitor mai bun pentru acest popor. Anton Durcovici nu a urmat niciodată un interes personal, ci a apărat poporul cu credinţă, s-a sacrificat pentru unitatea în Biserică, păstrând legătura cu papa. Simţim prezenţa lui de fiecare dată când venim la Sighet, păşind pe urmele lui, pe brazda pe care el s-a oferit să fie bobul de grâu pentru câştigul nostru, al preoţilor, seminariştilor, studenţilor care caută adevărul pe care îl putem găsi doar la Dumnezeu. Cuvintele noastre sunt prea puţine pentru a exprima sacrificiul său, de aceea faptele noastre ar trebui să oglindească măcar o parte din faptele lui. Mă bucur că vin mulţi tineri la Memorial şi cu siguranţă se întorc plini de speranţă şi încurajare, deoarece Anton Durcovici a fost implicat şi s-a dăruit idealului tinerilor şi de aceea nu îl vom uita”. (PS Petru Gherghel)
-
„Pentru mine a fost o experienţă minunată. Îmi doream de mult timp să ajung la Sighetu Marmaţiei şi mă bucur că am avut ocazia să merg cu un grup mare de tineri. Spre deosebire de alte pelerinaje, acesta a fost extraordinar pentru că l-am avut în mijlocul nostru pe episcopul Petru Gherghel. Mi-a plăcut foarte mult zona din punct de vedere geografic. Mi-au plăcut mult Cimitirul Săracilor, Cimitirul Vesel şi faptul că duminica toata lumea era îmbrăcată în port popular. A fost multă distracţie atât pe timpul mersului cu autocarul cât şi seara la locul de cazare”. (Andrei Ailenei)
-
„Am venit în acest pelerinaj având o idee despre locurile pe care urma să le vizităm. Cel mai mult m-a impresionat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Cu toate că auzisem şi până acum de la bunici şi părinţi despre persecuţiile la care au fost supuşi creştinii catolici în perioada comunistă, abia acum am înţeles ce a însemnat acest lucru cu adevărat şi care a fost preţul plătit. Asta m-a atins cel mai mult: să îmi dau seama, aşa cum mărturisea şi Fericitul Anton Durcovici, că noi ne hrănim credinţa cu sângele martirilor. Într-adevăr, cred că datorită acelor oameni care au avut curajul să fie perseverenţi până la sfârşit noi, astăzi, avem libertatea de a trăi credinţa fără teamă. Este un dar pe care nu îl preţuim încă îndeajuns, însă sper ca ceea ce am văzut acolo, faptul că am avut ocazia să păşim prin acele locuri spălate cu sânge, să ne ajute să fim mai conştienţi de darul ce ne-a fost dat!” (Daniela Andrei)
Alin-Corneliu Sabău