Facultatea de Teologie Romano-Catolică a început să funcționeze în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași din anul universitar 2002-2003, având trei duble specializări: Teologie Romano-Catolică Didactică – Asistență Socială; Teologie Romano-Catolică Didactică – Limba și Literatura Română; Teologie Romano-Catolică Didactică – Limba și Literatura Engleză.
Din anul 2008, aceste specializări duble, din ordinul ministerului, au încetat să existe, Facultatea rămânând cu două programe de licență, Teologie Romano-Catolică Didactică și Teologie Romano-Catolică Asistență Socială, și un program de master: Strategii ale Carității Creștine. Începând cu anul universitar 2009-2010, Facultatea a înființat o a treia specializare: Teologie Romano-Catolică Pastorală. În anul 2016 a fost aprobat un nou program de studii pentru master: Teologie Romano-Catolică Practică și Misionară. De pe băncile acestei Facultăți s-au ridicat deja sute de persoane, dintre care cele mai multe lucrează astăzi ca preoți, asistenți sociali, învățători și profesori de religie.
Facultatea de Teologie Romano-Catolică își asumă misiunea de a valorifica tradiția școlii catolice și a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru a promova deschiderea spre comunitatea academică națională și internațională.
Facultatea urmărește crearea unei intelectualități locale, care să colaboreze la promovarea binelui integral al persoanei umane. Se dorește ca noile generații să preia și să ducă mai departe idealurile iluștrilor noștri înaintași, contribuind, astfel, la refacerea chipului cultural creștin al Europei, al unei Comunități Europene în cadrul căreia steaua României să strălucească cu îndreptățită mândrie și splendoare pe steagul albastru al Europei unite.
Facultatea de Teologie Romano-Catolică are o bună colaborare academică și ecumenică cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De asemenea, colaborează foarte bine, pe plan didactic și științific, cu Facultățile socio-umane din Universitate, pentru a analiza, a dezbate și a aprofunda multiplele zone ale științelor și problemele actuale în care teologia și gândirea creștină, în general, sunt chemate să lucreze în comun cu științele laice; întrebări referitoare la existența lui Dumnezeu, la originea și la destinul omului, sensul vieții și diferitele chestiuni legate de existența umană, în general, care cer o analiză și un răspuns competent, inspirat din rațiunea umană și din revelația divină în același timp.
Facultatea de Teologie Romano-Catolică și-a propus ca misiune didactică formarea specialiștilor în domeniul asistenței sociale, al învățământului teologic și al activităților pastorale, printr-o pregătire teoretică și practică a studenților, la nivelul standardelor general acceptate pe plan național și internațional. De asemenea, și-a propus ca misiune științifică promovarea cercetării științifice, teoretice și aplicative, în domeniul asistenței sociale și al teologiei pastorale, printr-o angajare directă a studenților și a cadrelor didactice, în spiritul unui dialog permanent și constructiv cu celelalte științe, în special cu cele socio-umane.
În cei 22 ani de existență, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a reușit să-și contureze profilul și să dezvolte programe de studii universitare pentru ciclul de licență și pentru ciclul de masterat. Schimbările legislative în domeniul educației și învățământului, cerințele angajatorilor, dar și scăderea demografică provocată de fenomenul migrației tinerilor, au condus la modificări în oferta educațională a Facultății. Astfel, pentru studiile de licență, Facultatea oferă două specializări: Teologie Romano-Catolică Asistență Socială și Teologie Romano-Catolică Pastorală, iar pentru studiile de master, specializarea Teologie Romano-Catolică Practică și Misionară. În aceste programe de studii sunt implicați 140 de studenți și 10 cadre didactice titulare.
La începutul anului universitar 2024-2025, salut întreaga noastră comunitate academică, dar în special pe voi, studentele și studenții din anul I, care pășiți pentru prima dată pragul Facultății noastre.
Vă doresc tuturor un an rodnic și binecuvântat, cu împliniri personale și profesionale.
Decan
Conf. univ. dr. pr. Ștefan LUPU