Cea de 156-a aniversare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a stat sub semnul expansiunii peste granițe. „Dacă în 1835, Academia Mihăileană cuprindea trei facultăți, astăzi universitatea noastră are 15 facultăți, 2 departamente interdisciplinare și un Centru de Studii Europene. Dacă la 16 octombrie 1927, cu prilejul solemnității deschiderii anului universitar, prorectorul de atunci, profesorul Petru Bogdan, anunța cu mândrie o a cincea facultate, cea de Teologie de la Chișnău, care făcea parte din univeristate la fel ca cele din Iași,astăzi, la 28 octombrie 2016, putem observa cum universitatea noastră își extinde activitățile academice prin extensiunea Bălți, având specializări acreditate în drept, fizică și științe economice”, a declarat în deschiderea ceremoniei prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universității.
Profesorul Toader a vorbit, de asemenea, de planurile de „internaționalizare acasă” ale Universității – continuarea proiectelor de relații internaționale, modernizarea planurilor de învățământ, atragerea profesorilor din străinătate care să vină să predea în Iași, dar și a studenților străini care să studieze la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof.univ.dr. Laurențiu Vlad, a transmis un mesaj de susținere a integrității academice: „Trăim în perioada în care cercetarea academică are șansa de a se îndepărta de compromisurile neacademice. Plagiatul nu poate avea loc într-o universitate cu asemenea încărcătură istorică: apărați integritatea, adevărata știință, truda din biblioteci și laboratoare.” A luat cuvântul, de asemnea, reprezentanți ai autorităților locale, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” Bălți și rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterină „Ion Ionescu de la Brad”, care a precizat, în numele tuturor universităților publice din Iași, că „sunt deschise la schimbare și doar împreună pot reuși”.
Academicianul Victor Spinei, istoric reputat, director al Institutului de Arheologie Iași în perioada 2003-2011, a susținut conferința cu titlul „Istoriografia românească între tradiționalism și reînnoire.” În discursul său, academicianul Spinei a pus accent pe necesitatea respectării studiului istoriei – de la nivelul școlii, unde este necesară susținerea disciplinelor de istorie și latină până la recuperarea documentelor istorice, documentare narative care sunt disipate în afara țării – la Muntele Athos, la Moscova, la Viena sau în alte părți ale lumii.
În cadrul ceremoniei, au fost acordate și o serie de premii.
Titlul de Profesor Emeritus, pentru recunoașterea meritelor și carierei didactice prolifice, a fost conferit următorilor profesori:
- Prof. univ. dr. Constantin RUSU – Facultatea de Geografie și Geologie
- Prof. univ. dr. Dumitru LUCA – Facultății de Fizică
- Prof. univ. dr. Dumitru ZAIȚ – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
- Prof. univ. dr. Gheorghe NEMȚOI – Facultatea de Chimie
- Prof. univ. dr. Petre DUMITRESCU – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice
- Prof. univ. dr. Maria COJOCARU – Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice
- Prof. univ. dr. Liviu APOSTOL – Facultatea de Geografie și Geologie
- Prof. univ. dr. Ion IONIȚĂ – Facultatea de Geografie și Geologie
- Prof. univ. dr. Mihai BRÂNZILĂ – Facultatea de Geografie și Geologie
Bursa Sf. Dumitru, instituită de fostul rector al Universității, prof.univ.dr. Dumitru Oprea, a fost câștigată de Radu Miron, student în anul al II-lea la Facultatea de Informatică, cu un palmares de 40 de premii la concursurile naționale și internaționale de matematică. Anul universitar trecut, acesta a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică pentru Studenți care a avut loc în Bulgaria, două medalii de argint, dintre care una în cadrul Olimpiadei Europene de Matematică SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), iar alta în cadul Olimpiadei Internaționale de Matematică Online.
Pentru rezultate deosebite în domeniul cercetării, au fost conferite premii unor tineri cercetători:
- Facultatea de Biologie – C.S. dr. Alexandru Strugariu
- Facultatea de Chimie – Lect. univ. dr. Maria Ignat
- Facultatea de Drept – Lect. univ. dr. Mihai Dunea
- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – Lect. univ. dr. Mircea Asandului
- Facultatea de Educație Fizică și Sport – Lect. univ. dr. Marius Neculaeș
- Facultatea de Filosofie și Știinte Social-Politice – Lect. univ. dr. Silviu Grecu
- Facultatea de Fizică – Lect. univ. dr. Ionut Topală
- Facultatea de Geografie și Geologie – Sef lucrări dr. Andrei Buzatu
- Facultatea de Istorie – Asist. univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu
- Facultatea de Informatică – Lect. univ. dr. Emanuel Onica
- Facultatea de Litere – Lect. univ. dr. Oana Cogeanu
- Facultatea de Matematică – Asist. univ. dr.Dumitrel-Ionel Ghiba
- Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Asist. univ. dr. Cornelia Măirean
- Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman – C.S III dr. Simona Mitroiu
- Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – domeniul Științe – C.S. III dr. Claudia Nădejde
- Centrul de Studii Europene – C.S. III dr. Cristian Încălțărău
Ceremonia s-a încheiat cu un concert al Coralei Universitas, coordonată de Gabriela Enășescu și dirijorul Alexandru Darie.
preluare de pe www.uaic.ro