Studenți teologi din Iași la Academia Socială „Europa eine Seele geben” (Cracovia 24-31 iulie 2016, Paderborn 1-15 august 2016)

academia-socialaA devenit de acum o tradiție ca un grup de studenți teologi de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași să participe la Academia sociala „Europa eine Seele geben” (Să dăm Europei un suflet). Anul acesta Institutul a fost reprezentat de patru seminariști: Focioroş Liviu-Marian, Miclăuş Ciprian, Mititelu Cătălin-Alexandru și Sescu Iulian. La această academie au mai fost prezenți seminariști din Lituania, Ungaria, Polonia, Germania, Ucraina și Croația.

Academia Socială are ca obiectiv actualizarea și punerea în practică a Doctrinei Sociale a Bisericii și se adresează seminariștilor care provin din țările fost-comuniste. La această academie socială, seminariștii au avut posibilitatea să participe la diferite conferințe și discuții ce aveau în vedere explicarea enciclicelor sociale ale magisteriului Bisericii. Pe lângă acestea, au luat parte și la alte activități care evidențiau implicarea Bisericii în societatea de azi. De asemenea, au efectuat vizite la unele asociații ale Bisericii care activează în domeniul social.academia-sociala-2

Programul din acest an a fost puțin mai diversificat și a cuprins și participarea la Ziua Mondială a Tineretului, care s-a desfășurat în Cracovia. Grupului de seminariști români li s-a alăturat și un grup de tineri din Dieceza de Paderborn. Catehezele de la Ziua Tineretului au fost ținute de către diferiți episcopi din Germania, care au explicat cum putem interacționa mai bine cu milostivirea lui Dumnezeu. Seminariștii au luat parte și la Liturghiile ținute de papa Francisc în diferite locuri din Cracovia (Blonia și Campus Misericordiae). Din cuvântările papei le-au rămas întipărite îndemnurile sale de „a nu fi tineri-pensionari”, ci de a da dovadă de faptul că tinerețea înseamnă să te implici în cele ce se întâmplă în jurul tău. Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să nu ne lase cuprinși de diferitele paralizii ale lumii (tristețea, comoditatea, lipsa de încredere).

Gândul cu care s-au întors seminariștii de la această academie socială este acela de a-și însuși cât mai bine de Doctrina Socială a Bisericii, pentru a-l putea sluji mai bine pe Dumnezeu în cei din jurul lor.

Focioroş Liviu-Marian

Lasă un răspuns