Pr. Alexandru Percu a primit mandatul misionar pentru Coasta de Fildeş

misionar-alexandru-percuMarţi, 20 septembrie 2016, în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Răducăneni, în ajunul sărbătorii sfântului apostol şi evanghelist Matei, Preasfinţitul Aurel Percă a oferit mandatul misionar părintelui Alexandru Percu pentru Coasta de Fildeş.

La invitaţia părintelui Iulian-Eugen Kropp, parohul comunităţii din Răducăneni, şi la iniţiativa Centrului Misionar Diecezan, Preasfinţitul Aurel a acceptat să celebreze înmânarea mandatului misionar părintelui Alexandru Percu, chiar în comunitatea natală a acestuia. Aici au putut fi aproape de el rudele, prietenii şi cunoştinţele, simţind mai bine emoţia unui astfel de angajament.

La începutul sfintei Liturghii Preasfinţitul i-a salutat pe cei prezenţi, amintind motivul principal al prezenţei sale acolo: înmânarea mandatului misionar pentru Coasta de Fildeş părintelui Alexandru Percu. Alături de acestea, i-a invitat pe cei prezenţi să se alăture invitaţiei Sfântului Părinte de a se ruga pentru pacea în lume, celebrând împreună cea mai frumoasă rugăciune adresată lui Dumnezeu, sfânta Liturghie.

La predică, Preasfinţitul a amintit de primele momente ale credinţei pe teritoriul diecezei noastre, subliniind faptul că dieceza noastră, cu trecerea anilor şi datorită muncii preoţilor, a devenit din teritoriu de misiune, un teritoriu care oferă misionari; dintr-o dieceză ce a primit credinţa de la misionari, acum s-a transformat într-o dieceză ce îşi aduce rodul ei trimiţând misionari la alte popoare. Amintind de vizitele sale în Coasta de Fildeş şi de experienţa trăită, a creionat misiunea şi provocările unui misionar acolo. A amintit mai apoi că cel ce porneşte în misiune, merge să dea o mărturie de credinţă pentru Cristos, răspunzând unei chemări personale.

A urmat momentul emoţionant al încredinţării mandatului misionar, când părintele Alexandru a primit din partea episcopului Aurel însemnele misionare: Biblia – lumină şi călăuză în drumul misionarului şi hrană pentru viaţă; Crucea – Cristos cel răstignit este însoţitor de nedespărţit în toate activităţile şi motiv de încurajare în toate greutăţile.

După oferirea darurilor, prefacere şi împărtăşanie, a urmat invocarea Duhului Sfânt asupra părintelui misionar: „Doamne, tu care ai zis apostolilor: «Mergeţi în toată lumea şi predicaţi Evanghelia la toată făptura», reînnoieşte acum mandatul tău şi trimite pe Duhul Sfânt asupra acestui frate al nostru care astăzi este trimis în misiune. Fă ca el să fie vestitor curajos al Evangheliei tale şi martor credibil al Învierii tale. Crucea şi Evanghelia să-l însoţească pe toate căile sale, ca el să devină speranţă pentru lume. Amin”

Sânta Liturghie s-a încheiat cu mulţumirile părintelui paroh şi cuvântul de îmbărbătare al Preasfinţitului Aurel Percă. El a transmis şi salutul episcopului Petru Gherghel: „Multă bucurie, mult har şi binecuvântare de la Domnul pentru curajul acestei minunate munci şi pentru curajul de a primi acest aşa de mare mandat, de a fi misionar”.

Părintele Alexandru Percu va ajunge în Coasta de Fildeş la 29 septembrie şi acolo îl va ajuta pe părintele Gabriel Cimpoeşu. Va avea în păstorire multe suflete botezate, însă îi mai rămâne un teritoriu vast de evanghelizare, al celor care nu au auzit încă de Cristos şi nu au primit Botezul. El va trebui să dea o mărturie concretă a existenţei lui Dumnezeu prin viaţa sa, prin cuvintele şi faptele sale.

Pr. Florin-Petru Sescu

* * *

Pr. Alexandru Percu s-a născut la 25 februarie 1989 la Răducăneni (Iaşi). A urmat cursurile de teologie-pastorală în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iaşi și la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, iar la sfârşitul anului IV, în cadrul anului social-pastoral, a făcut o experienţă misionară de şase luni de zile în Coasta de Fildeş. A fost hirotonit preot la 24 iunie 2015, la Iaşi. A activat ca vicar în Parohia „Trupul şi Sângele Domnului” din Gherăeşti până în vara anului 2016. După ce a primit mandatul misionar din partea episcopului Aurel Percă, îşi va desfăşura activitatea misionară în Dieceza de Bouaké (Coasta de Fildeş), alături de pr. Gabriel Cimpoeşu. Sosirea sa în Coasta de Fildeş va avea loc la 29 septembrie 2016.

 

Lasă un răspuns