Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenţi 2016

pralea-2016În perioada 22-25 septembrie 2016, la Pralea, un grup de 70 de tineri dornici de cunoaştere au avut bucuria de a participa la cea de-a cincea ediţie a Săptămânii Sociale a Studenţilor, organizată de Oficiul Diecezan pentru Pastoraţia Universitară, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, în cadrul căreia a fost abordată tema: „Viaţa umană între sanctuar şi tomberon. Destinul şi demnitatea omului între o cultură a vieţii şi o cultură a morţii. Aspecte moral-sociale”.pralea-2016-eduard

Prima zi de „studiu” intens despre viaţă ca sanctuar am petrecut-o alături de părintele Eduard Patraşcu. El ne-a explicat importanţa vieţii ca dar al lui Dumnezeu. A impresionat prin felul său unic de a evidenţia detalii din Biblie în legătură cu relaţia dintre femeie şi bărbat, dar şi despre cea dintre om şi Dumnezeu. Iubirea Creatorului nostru este atât de mare încât este dispus să se apropie de tomberonul vieţii fiecăruia dintre noi în care ne aruncăm atât viaţa proprie, cât şi pe a altora, prin diferitele metode de fărâmiţare şi distrugere a demnităţii umane, inclusiv prin utilizarea metodelor de contracepţie şi eutanasie.

pralea-2016-lucianUlterior, am aprofundat aceste noţiuni împreună cu pr. Lucian Farcaş, care ne-a prezentat DOCAT şi cum acesta vine în sprijinul tinerilor, ceea ce a constituit punctul de pornire al discuţiilor pe grupuri, care au avut loc în a doua parte a zilei.

Seara, ne-am unit cu toţii într-o rugăciune de adoraţie, prezentându-i Domnului atât familiile care nu pot avea copii, nu doresc să aibă, ori cele care se lipsesc de ei abandonându-i, precum şi pe părinţii noştri şi pe toţi tinerii care, din diferite motive, nu au putut participa la aceste zile de har şi îmbogăţire.

Cea de-a treia prelegere a fost ţinută sâmbătă de către doamna Iuliana Petruţ, care, în urma experienţei dobândite în cadrul Asociaţiei „Familia şi Viaţa”, ne-a prezentat cu multă pasiune metoda naturală Billings şi, totodată, avantajele utilizării ei. La orele după-amiezii, în cadrul unui atelier, am avut o discuţie liberă pe această temă alături de ea şi soţul dumneaei, Cristian Petruţ. În urma acesteia, s-au răspuns multor neclarităţi ale tinerilor în legătură cu viaţa şi metodele contraceptive şi avortive.pralea-2016-atelier

În cele ce au urmat, familia Adam Paul şi Elia a fost alături de noi şi ne-a împărtăşit o frântură din trecutul ei studenţesc, amintind de modurile în care îşi petreceau timpul. Mergeau la petreceri şi activităţi recreative, dar nu-l uitau nicicând pe Dumnezeu, Cel care i-a binecuvântat în anul 2000 cu o căsătorie minunată şi, până în prezent, cu trei copii superbi care sunt educaţi, la rândul lor, să aibă vieţi care să dea naştere altor vieţi. Tema acestei discuţii a fost: „Un copil este prea puţin, doi sunt prea mulţi”. Ne-am putea amuza imaginându-ne înfăţişarea unui copil şi jumătate, pentru a ajunge la presupusa perfecţiune, însă ne permitem să completăm titlul discuţiei cu vorbele doamnei Adam, care este de părere că „trei copii sunt perfecţi atunci când unul este prea puţin, iar doi sunt prea mulţi”.

pralea-2016-fabianÎn centrul fiecărei zile am celebrat sfânta Liturghie, în care cuvântul de învăţătură completa cele discutate în cadrul prelegerilor.

Nu au lipsit nici momentele de destindere, dans, cântece şi voie bună. Aşadar, fiecare tânăr este invitat să şi rezerve penultimul weekend din luna septembrie, anul viitor, pentru a putea creşte în credinţă şi a se îmbogăţi pe toate planurile.

Mulţumim din toată inima organizatorilor, sponsorilor şi tuturor persoanelor care ne au însoţit pe tot parcursul acestor zile cu rugăciunile lor.

Impresii:

  • „Sunt pentru al treilea an aici şi mă bucur că sunt din ce în ce mai mulţi tineri pentru a scoate viaţa din tomberon şi a o transforma în sanctuar”. (Laurenţiu)

  • „Venind din Ardeal şi necunoscând aproape pe nimeni, am fost foarte plăcut surprinsă de cât de deschisă a fost toată lumea. Am aflat foarte multe informaţii utile despre mine şi cu siguranţă, aceste informaţii le voi utiliza în viitor”. (Adina)

  • „Familia este sfântă şi reprezintă o prioritate în viaţa de zi cu zi deoarece mă hrăneşte zilnic cu bucuriile şi piedicile ei”. (Familia Adam)

Beatrice Noea şi Iuliana Sescu

Lasă un răspuns