În perioada 19-22 septembrie 2019, Hotelul „Venus” din Slănic Moldova, judeţul Bacău, a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Săptămânii Sociale pentru Studenţi. „Paradoxul valorilor. Virtuţile creştine – izvorul progresului socio-cultural” a fost tema dezbătută de cei 85 de studenţi în acest an.
Deschiderea acestei noi ediţii a fost marcată de sfânta Liturghie prezidată de către părintele Lucian Farcaş, iar la cuvântul de învăţătură, ţinut de părintele Fabian Doboş, am fost puşi în temă cu semnificaţiile paradoxului, valorilor şi nonvalorilor. Îndemnul sfântului apostol Paul către Timotei: „Nu neglija darul care este în tine!”, este un imperativ pe care fiecare student trebuie să îl pună în practică zi de zi. În încheierea predicii, părintele ne-a invitat să fim licuricii din bezna societăţii.
Cea de-a doua zi a dat startul conferinţelor. Astfel, dl. prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă ne-a vorbit despre valorile creştine în raport cu noile tehnologii. Am putut conştientiza atât dezvoltarea rapidă a nanotehnologiei, cât şi avantajele şi dezavantajele ei. Exemplele din diferitele domenii au scos la iveală tendinţele viitorului şi riscurile acestora în raport cu valorile morale.
Cea de-a doua conferinţă a fost susţinută de părintele Eduard Patraşcu, care ne-a prezentat Biblia ca valoare paradoxală. Pentru a ne introduce în temă, părintele s-a folosit de metafora cărţii: Cât timp cartea este închisă, rămâne doar un obiect, odată deschisă, începe să ne vorbească; întocmai ca Biblia. De asemenea, a prezentat cele trei valori fundamentale pe care le transmite Biblia: Dumnezeu este aproape de noi, Dumnezeu acordă încredere, rolul şi valoarea suferinţei în creştinism.
După-amiaza acestei zile ne-a oferit oportunitatea de a ne împrieteni mai mult prin parcurgerea traseului montan „300 de scări” şi vizitarea izvoarelor, care sunt principala atracţie a acestei zone.
Sâmbătă, pr. dr. Lucian Farcaş, a abordat tema „Plăsmuirea vieţii între valori trecătoare şi valori permanente”. A aprofundat ideea „Războiului dintre generaţii” şi continua schimbare a omului şi a societăţii în raport cu valorile fundamentale. Totodată, pentru a ne ajuta să înţelegem importanţa valorilor, ne-a prezentat trei curente de abordare a acestora: optimismul (exagerat), pesimismul şi echilibrul dintre valorile materiale şi cele spirituale.
Ultima conferinţă a fost prezentată de domnişoara Codruţa Fernea, membru al asociaţiei Liberare, responsabilă pe regiunea Transilvaniei cu prevenirea traficului de persoane. Prin tema „Ascunşi sub ochii noştri” ne-a ajutat să înţelegem că traficul de persoane nu este departe de noi, ci chiar sub ochii noştri, conştientizând astfel faptul că viaţa şi libertatea unei persoane sunt de neînlocuit.
După-amiază au avut loc discuţii în grupuri mici, în lumina celor prezentate în cadrul conferinţelor, fiecare grup meditând asupra unei teme: viaţa, libertatea, credinţa şi iubirea. Concluzia finală a acestor discuţii a fost faptul că între cele patru realităţi există o strânsă legătură: Viaţa trăită în libertate şi credinţă conduce la iubire, care, la rândul ei, dă naştere vieţii.
Evenimentul SSS 2019 s-a încheiat cu sfânta Liturghie din dimineaţa zilei de 22 septembrie, celebrată în biserica din Slănic Moldova, la care părintele Fabian Doboş ne-a îndemnat să fructificăm darurile spirituale oferite de către Dumnezeu în aceste zile.
Mulţumim, în primul rând, lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit posibilitatea de a ne forma şi binefăcătorilor care s-au îngrijit de cele necesare!
Împreună am ajuns la concluzia că Isus însuşi este valoarea supremă care ne-a fost oferită, pe care o păstrăm şi o vom transmite prin iubire şi slujire mai departe.
Monica Farţadi şi Silvia Jitaru
Un album de fotografii a fost publicat pe site-ul Oficiului pentru Pastoraţia Universitară: www.opuis.ro