Într-o atmosferă sărbătorească, studenții de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică , coordonați de lect. univ. dr. Iosif Iacob, au organizat o sesiune de comunicări științifice cu tema: „Practica Erasmus, voluntariatul și munca în contextul studiilor universitare – lumini și umbre”. Sesiunea s-a desfășurat pe platforma MS Teams, în ziua de 28 Noiembrie 2020, între orele 11:00-13:00, și a avut două părți principale.
Prima parte a fost deschisă de decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, care i-a felicitat pe studenții care au ales să fie prezenți la această sesiunea de comunicări științifice. În continuare, părintele Iosif Iacob a prezentat programele de tutoriat pentru perioada următoare.
Au urmat apoi comunicările studenților. Studenta Irina Frenț (căs. Arcana) din Anul II ne-a introdus în experiența trăită cu emoție, dar și cu multă bucurie, a practicii Erasmus, pe care a desfășurat-o în Italia în contextul actual de pandemie. Chiar dacă au existat și momente mai grele, Irina ne-a arătat că Dumnezeu este cu noi în orice clipă și ne călăuzește prin viață indiferent de dificultăți. Studenta Mădălina Baciu (Anul II), prezentând la rândul ei experiența din stagiul de practică Erasmus, a subliniat faptul că orice activitate pe care o realizezi în cadrul Erasmus îți aduce bucurie și împlinire. A te implica și a-i ajuta pe cei de lângă tine este cel mai mare gest de iubire.
Pe parcursul anilor de studii în cadrul Facultății, studenții pot participa la activități de voluntariat în diferite instituții și în diverse domenii. Studentul Corneliu-Iulian Sava (Anul III) a prezentat câteva detalii despre principalele activități de voluntariat în care studenții se pot implica, drepturile și responsabilitățile voluntarului, precum și documentele specifice voluntariatului. „În cei trei ani de facultate, mai ales în domeniul social, a subliniat el, este important dacă nu chiar esențial să practici voluntariat pentru a-ți dezvolta abilitățile și aptitudinile necesare realizării și desfășurării activităților de lucru.”
În partea a doua a Sesiunii de comunicări științifice, studenții au prezentat activități concrete la care au participat, dar și raportul dintre activitățile lucrative și procesul de învățământ. Mai întâi studenta Paula Claudia Lupu (Anul II) a descris activitățile pe care le-a desfășurat în cadrul parohiei de proveniență alături de alți tineri și animatori. În activitățile amintite de Paula, cum ar fi: campusurile de vară, colindele de Crăciun, ajutorarea persoanelor sărace, s-au regăsit mulți dintre studenții prezenți la sesiune.
Spre final studenții Lenuța Faraoanu (Anul II) și Gabriel Gherguț (Anul III) au vorbit despre activitățile lucrative în contextul studiilor universitare. Chiar dacă în societatea contemporană viața reprezintă o provocare și munca este pilonul principal în supraviețuire, studiile și procesul de asimilare a cunoștințelor trebuie să continue indiferent de situație.
Sesiunea de comunicări s-a încheiat cu urări de bine și sănătate, felicitându-i pe toți cei care au participat și contribuit la desfășurarea acestui eveniment.
Corneliu-Iulian Sava
Student Anul III