Pelerinajul anual al studenţilor din Iaşi la Sighetu Marmaţiei

Un grup de 40 de studenţi ieşeni au participat, între 17 şi 19 mai 2019, la pelerinajul pe care Capelania Universitară îl organizează anual la Sighetu Marmaţiei. Însoţiţi de pr. dr. Fabian Doboş, chiar în ziua naşterii fericitului Anton Durcovici (17 mai), tinerii au pornit pe urmele martirilor care au sacrificat totul pentru credinţă.

Chiar din locul în care este aşteptat cu bucurie desăvârşită papa Francisc, Palatul Culturii din Iaşi, am început itinerariul nostru cu o primă oprire la sanctuarul marian de la Cacica. Părintele Mitică Baltag ne-a vorbit despre importanţa prezenţei Sfintei Fecioare Maria în viaţa fiecăruia dintre noi şi privilegiul pe care îl avem de a fi însoţiţi mereu de ea.

Nu departe de destinaţia noastră, în judeţul Maramureş, am poposit la mănăstirea Bârsana, loc cu o puternică încărcătură spirituală. Spre seară, am fost primiţi cu multă căldură de către surorile din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului de la Sighet, care ne-au găzduit în aceste zile.

Am încheiat prima zi cu binecuvântarea Domnului la sfânta Liturghie celebrată de părintele Fabian Doboş. În cuvântul de învăţătură, acesta ne-a introdus în contextul istorico-religios în care ne aflăm şi ne-a prezentat martiriul ca fiind o constantă a creştinismului din toate timpurile. Cunoaştem că Petru şi Paul sunt martiri din timpul persecuţiei împăratului Nero, dar împreună cu aceştia au murit mulţi alţi creştini al căror nume nu sunt cunoscute.

Dimineaţa celei de-a doua zi ne-a adunat din nou în capelă pentru celebrarea sfintei Liturghii, în cadrul căreia părintele ne-a vorbit despre martirii de la Sighet din perioada comunistă a României, amintind în mod special de cei şapte episcopi greco-catolici care vor fi beatificaţi la Blaj pe 2 iunie 2019. Citându-l pe Tertullian, părintele concluzionează spunând: „Sângele martirilor este sămânţa creştinilor”.

Cu mult entuziasm am plecat spre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, unde doamna muzeograf dr. Andrea Dobeş ne-a prezentat cu multă dedicaţie istoria cruntă a închisorii din Sighet. Am avut ocazia să înţelegem ceea ce au trăit zilnic cei care au fost închişi acolo, fiind captaţi în special de mărturiile lăsate de aceştia.

De aici ne-am îndreptat către Cimitirul oraşului Sighet unde se ştie că a fost înmormântat şi fericitul Anton Durcovici. Următoarea locaţie pe care am vizitat-o a fost Cimitirul Săracilor din Sighet, loc în care au fost înmormântaţi trei din cei şapte episcopi greco-catolici ce vor fi beatificaţi. Ultimele destinaţii ale zilei au fost Cimitirul Vesel din Săpânţa şi Mănăstirea Săpânţa-Peri.

Cea de-a treia zi a debutat în acelaşi mod, cu sfânta Liturghie, în a cărei omilie părintele Fabian a formulat concluziile acestor zile şi ne-a încurajat să nu ne fie teamă să ne mărturisim oricând credinţa, păşind curajoşi pe urmele martirilor.

În drum spre casă, nu am putut evita ocazia de a vizita impresionanta mănăstire din Rohia, „Sfânta Ana”, cunoscută în mod special pentru faptul că aici a fost bibliotecar marele cărturar evreu Nicolae Steinhardt, convertit la creştinism în anul 1960, la penitenciarul din Jilava.

Dorim să-i mulţumim, în primul rând, lui Dumnezeu că ne-a oferit vreme frumoasă şi timp potrivit pentru buna desfăşurare a pelerinajului nostru. Îi mulţumim părintelui Fabian Doboş pentru implicarea, prietenia şi grija cu care ne-a însoţit, şi în aceeaşi măsură le mulţumim surorilor din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului pentru găzduirea pe care ne-au oferit-o cu tot sufletul.

Lidia Mădălina Chicet
şi Olimpia Ţicloş

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în albumul foto publicat pe site-ul Oficiul pentru Pastoraţia Universitară al Diecezei de Iaşi: https://www.opuis.ro/galerie/sighet_2019.html.

 

Lasă un răspuns