Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are încheiate mai multe acorduri de colaborare cu instituții publice și private din Municipiul Iași. Printre acestea se află și Penitenciarul Iași care a oferit studenților înscriși la specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială posibilitatea să-și desfășoare aici practica de semestru și practica de vară.
Ca urmare a invitației făcute de Penitenciarul Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a fost prezentă joi, 28 noiembrie 2019, la lansarea unui nou număr al Revistei „Clepsidra”, revistă realizată integral de către deținuți din Penitenciarul Iași dar și din alte penitenciare din zona Moldovei. Facultatea de Teologie Romano-Catolică a fost reprezentată la acest eveniment de 10 studenți din anul I și III de la specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială, însoțiți de profesor asociat Ramona Ciobanu.
Cu această ocazie invitații prezenți au avut posibilitatea să afle informații despre unele din programele derulate de către Penitenciarul Iași, discursurile susținute de domnul comisar şef de poliție penitenciară Marian Pompiliu DIMA, în calitate de Director și de doamna subcomisar Cosmina Marangoci, Director Adjunct Educație și Asistență Psihosocială fiind clarificatoare în acest sens, precum și informații despre experiența trăită în penitenciar de la unii din deținuții prezenți. De asemenea au fost citite și o parte din articolele publicate în revistă, chiar de către autorii lor, spre încântarea celor prezenți.
De asemenea, în baza acordului de colaborare, în data de 3 decembrie 2019 a fost realizată o vizită la Penitenciarul Iași, ocazie cu care cele 11 studente înscrise (10 studente din anul I și 1 studentă din anul III), însoțite de profesor asociat Ramona Ciobanu, au fost instruite de către doamna subinspector de poliție penitenciară Georgeta Dumitrașcă, asistent social în Penitenciarul Iași și coordonator proiect de practică din partea Penitenciarului Iași, cu privire la regulamentul de ordine interioară specific instituției penitenciare, atribuțiile specifice asistentului social, regulile de conduită în incinta penitenciarului precum și detalii generale legate de programarea orelor de practică.
Impactul vizitei asupra studentelor a fost unul pozitiv, ceea ce ne dă speranță într-o colaborare concretă, pe termen lung cu Penitenciarul Iași.
Ramona Ciobanu
Profesor asociat în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică