Rolul Theo-logiei într-o Europă secularizată

Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” organizează în ziua de marți, 16 mai a.c., un simpozion internațional cu tema: „Rolul Theo-logiei într-o Europă secularizată”. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începând cu ora 9.

Deja de mai multe decenii se vorbește despre „apusul Occidentului”, cel puțin a acestei culturi și civilizații pe care o cunoaștem și care este construită pe coloanele dreptului roman, filosofiei grecești și a religiei iudeo-creștine. Schimbarea epocală la care asistăm este semnalată de forțele centrifuge și deconstructiviste care anunță aurora unei „lumi noi”.

În această perioadă crepusculară, de sfârșit de epocă, când suntem amenințați de tot felul de „exituri”, ne întrebăm ce rol (mai) joacă teologia creștină sau ce importanță i se (mai) acordă în generarea noii epoci. Știm că la „apusul” culturii greco-romane teologia creștină a îndeplinit un rol de liant și de ferment pentru noua civilizație europeană. Atunci teologia” creștină era considerată „regina științelor” tocmai pentru că dădea sens și unitate ansamblului cunoștințelor umane. Astăzi avem impresia că a ajuns mai mult o „cerșetoare”…

A avut loc un „eject” sau un „exit” al teologiei din proiectul construcției europene? De fapt, ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns aici? Care este rolul și ce perspective (mai) are teologia într-o Europă secularizată?

La aceste întrebări, dar și la altele, vom încerca să dăm răspunsuri în cadrul simpozionului internațional pe care îl organizăm în cadrul „Săptămânii europene la UAIC”. Profesori celebri de la mai multe universități din Europa, având o bogată experiență și o înaltă competența profesională, ne vor ajuta să înțelegem mai bine prezentul și să vedem mai bine viitorul.

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

9,00: Deschiderea simpozionului, cuvinte de salut:

– Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

– PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași

9,15: Prof. univ. dr. PS Enrico dal Covolo, Rector al Universității „Sfântul Ioan” din Lateran (Roma, Italia)

– La teologia: una sfida per le “scienze altre” in un’Europa secolarizzata? (Teologia: o provocare pentru „celelalte științe” într-o Europă secularizată?)

10,00: Prof. univ. dr. Dirk Ansorge, Prorector Institutul de Filosofie și Teologie „Sfântul Gheorghe” (Frankfurt am Main, Germania)

– Der Beitrag der Theologie in einem säkularisierten Europa (Aportul teologiei într-o Europă secularizată)

11,00-11,30: Pauză cafea

11,30: Prof. univ. dr. Pablo Argárate, Universitatea din Graz (Austria)

– Papst Franziskus als Beispiel eines Leaders für Europa (Papa Francisc, exemplu de lider pentru Europa)

12,15: Prof. univ. dr. Emil Dumea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Biserica în dialog cu știința; aspecte contemporane

13,00: Concluzii

14,00 Prânzul

Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu

Decan

Lasă un răspuns