Promovarea culturii românești prin intermediul muzicii în regiunea Piemonte – Italia

Corala-UniversitateÎn perioada 11- 21 aprilie 2016 s-a desfășurat proiectul de promovare a credinței, culturii și spiritului românesc prin cânt în regiunea Piemonte, Italia. Protagoniști ai acestui proiect au fost membrii tinerei corale„Universitas”, sub bagheta domnului dirijor Alexandru Darie. Această corală o are ca responsabilă și coordonatoare pe doamna Gabriela Enășescu.

Proiectul intitulat „Promovarea culturii românești prin intermediul muzicii în regiunea Piemonte – Italia” este rodul unor îndelungi colaborări și discuții cu reprezentanți ai Diecezei de Alba precum și a Universității Politehnice din Torino. Un rol important în realizarea acestui program l-a avut Dieceza de Alba (CN) prin reprezentantul său Pr. Giovanni Pavese care a asigurat cazare și masa pe toată perioada desfășurării turneului, precum și raportul cu diferitele persoane și instituții din locațiile unde aveau să se desfășoare diferitele concerte.

Facultatea de Teologie Romano- Catolică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a intermediat și s-a ocupat de toate demersurile necesare bunei desfășurări a acestor manifestări culturale, având și misiunea de a integra mesajul sacru, care se dorea a fi transmis prin intermediul cântului, cu toate acele aspecte care țin de dimensiunea trăirilor spiritului românesc, întrucât cea mai mare parte a acestor concerte a avut o dublă componentă: religioasă și folcloristică.

Concertele propuse au vizat atât mediul academic universitar torinez, reprezentat de cunoscuta universitate Politehnică, care formează tineri ingineri și cercetători care provin di nenumărate centre universitare ale lumii, precum și comunități locale din provinciile Torino și Cuneo, comunități multiculturale și plurireligioase. Concertele vizau retrezirea și promovarea spiritului creștin prin frumoasele și înălțătoarele piese sacre, precum și spiritul autentic românesc prin profunzimea conținuturilor folclorice. Localitățile vizitate, în care s-au ținut cele  șapte concertele, au fost: Torino, Alba, Cherasco, Sommariva Perno și Canale.

Mesajul transmis de tinerii interpreți a avut un profund răsunet în inimile celor care au găsit răgazul să participe la reprezentațiile coralei. În felul acesta, acest mic însă inimos grup de tineri a reuși, într-un timp relativ scurt, cu prețul multor sacrificii și mai ales cu multă oboseală, să transmită un mesaj care se naște dintr-o experiență de credință, trece prin tradiția unui neam și ajunge la toate acele inimi deschise primirii unui mesaj pentru suflet.

Mulțumiri din inimă tuturor celor care au făcut posibil desfășurarea acestui proiect, în mod special instituțiilor care au stat la baza acestui schimb cultural (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Politehnică din Torino și Dieceza de Alba (CN), Italia),  tuturor partenerilor și tuturor celor care, pe diferite căi, prin simpla lor activitate de zi cu zi, și prin atenția si sensibilitatea față de frumos, au creat acel cadru care a stat la baza unor minunate și înălțătoare trăiri.

Avem speranța că acesta este doar începutul unui lung și fructuos drum de colaborare între toate acele entități, instituții, organizații care promovează și susțin educația tinerelor generații. În același timp, sperăm să fie și o sensibilizarea a tuturor acelora care pot sprijini cu experiența lor ceea ce, poate, astăzi, pare să nu mai aibă prioritate – omul în ceea ce el este, în ceea ce el trăiește și are mai frumos, și este chemat să promoveze – relația sa profundă cu Dumnezeu și determinarea în a face ca viața să fie cu adevărat umană.

 

                                   Pr. lect. dr. Iosif Iacob

Mai multe detalii despre acest proiect, găsiți în atașamentul de mai jos:

Promovarea culturii românești prin intermediul muzicii în regiunea Piemonte – Italia

Lasă un răspuns