Pregătire pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte. Studenți din Iași aprofundează viziunea Papei Francisc despre grija față de casa noastră comună exprimată în enciclica „Laudato sì”

Mai sunt doar câteva zile până când Papa Francisc va vizita România (31 mai-2 iunie). Se fac pregătiri pe toate planurile. Comisiile de specialiști și echipele de voluntari se angajează cu multă dăruire pentru ca vizita apostolică a Sfântului Părinte să fie dacă nu impecabilă, cel puțin de o înaltă ținută. Mass-media a consacrat spații largi pentru cunoașterea personalității Papei Francisc. În biserici și instituții de învățământ s-au organizat conferințe și cateheze despre mesajele Sfântului Părinte…

Tot ca pregătire pentru vizita Sfântului Părinte și pentru cunoașterea gândirii sale, în ziua de sâmbătă, 25 mai a.c., Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, împreună cu Oficiul pentru Pastoraţia Universitară, a organizat pentru studenții din Iași o zi de reflecție asupra viziunii Papei Francisc despre grija față de casa noastră comună, exprimată în enciclica Laudato sì (2015). Întâlnirea a avut loc la Horpaz, în mijlocul naturii, în ambianța plăcută oferită de Casa „Sfântul Benedict” a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași.

Întâlnirea a început la ora 10,00 și a avut trei momente principale. Primul a fost „Lectio divina” pe baza textului din Evanghelia după sfântul Ioan (15,18-21), propus de liturgia zilei. Studenții și preoții prezenți au trăit cu un interes deosebit acest moment, au intervenit în discuții prezentând reflecțiile lor plecând de la cuvântul lui Cristos din Evanghelie. Au schimbat păreri legate de cuvântul că ,,slujitorul nu este mai mare decât stăpânul său”. S-a constat că azi există tendința de a inversa rolurile: studentul se crede profesor, angajatul se vede patron, copilul nu mai vede în părinți niște ocrotitori. Umilința și iubirea fac din noi persoane care își recunosc adevărata poziție în societate. Au fost exprimate hotărâri pentru ceea ce avem de făcut în viitor: să fim prezenți și să spunem un „da” hotărât când suntem trimiși de Domnul să-l slujim pe aproapele; să fim creștini buni și să nu mai reacționăm cu răutate la răutatea celor din jur; să progresăm în activitățile zilnice.

Al doilea moment a fost celebrarea sfintei Liturghii la ora 12,00. Preoții concelebranți (pr. Stefan Lupu, pr. Lucian Farcaș și pr. Fabian Doboș) și studenții prezenți au făcut ca  rugăciunea să fie plină de emoții. Cântările lor au fost însoțite și de cântul păsărilor cerului. Comuniunea s-a accentuat în timpul rugăciunii Tatăl nostru, când cei prezenți s-au prins de mână. După hrana sufletească, a urmat prânzul oferit cu generozitate de pr. Fabian Doboș.

După o vizită la fermă și o scurtă plimbare în păduricea din jurul casei, a urmat al treilea moment: întâlnirea cu viziunea Papei Francisc despre grija față de casa noastră comună, exprimată în enciclica ”Laudato sì”. Au fost discuții purtate pe baza a patru texte extrase din enciclică. În unanimitate, s-a ajuns la concluzia că tema tratată de Părintele Francisc în enciclică este de o mare actualitate. Dezvoltarea tehnică și economică trebuie să aibă în centrul ei omul și mediul înconjurător. Trebuie să facem totul cu discernământ, să nu urmărim numai profitul rapid, ci trebuie să ne gândim și la generațiile viitoare, la copii noștri. Dumnezeu a creat natura pentru toți oamenii și trebuie să o ocrotim. Părintele Lucian Farcaș a concluzionat spunând că viața are prioritate. Pământul, mediul natural, casa noastră este un organism viu care depinde de noi.

Împărtășind această viziune a Papei Francisc, considerăm că am făcut un pas înspre Să mergem împreună, pentru a-l întâmpina cu bucurie și recunoștință pe Sfântul Părinte în ziua de 1 iunie, când ne va vizita la Iași.

Ana Doboș

Masterand an II,

Strategii ale carității creștine

Lasă un răspuns