Curs festiv pentru absolvenții Facultății de Teologie Romano-Catolică, promoția 2019

Luni, 27 mai 2019, începând cu ora 11,00, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” s-a ținut cursul festiv pentru absolvenții programelor de licență teologie romano-catolică pastorală și teologie romano-catolică asistență socială.

Festivitatea s-a desfășurat în „Aula magna” a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. Absolvenții, evident marcați de emoții, s-au bucurat de prezența profesorilor care i-au călăuzit pe parcursul anilor de studenție, precum și rudelor a prietenilor care i-au susținut în această perioadă. Oricum, momentul a fost încărcat de emoții pentru toți cei prezenți.

Cursul festiv, moderat de studenta Maria Cosmina Barticel, a început la ora 11.00, prin intonarea imnului Gaudeamus igitur și cu un salut de bun venit adresat de pr. decan Ștefan Lupu tuturor celor prezenți, în special absolvenților Facultății de Teologie Romano-Catolică, promoția 2019. În cuvântul său, pr. decan a adresat absolvenților urări de succes pentru viitor, când vor trebui să pună în practică cunoștințele dobândite în anii de formare la facultate.

A urmat apoi strigarea pentru ultima dată a catalogului cu numele studenților din anul III, respectiv anul IV.

Onoarea de a ține prelegerea specifică acestui moment i-a revenit pr. prof. Emil Dumea, care a fost tutorele acestor studenți. Pr. Dumea a vorbit despre integrarea absolvenților în contextul social actual, unde, ca specialiști în teologie, respectiv asistență socială, vor trebui să dea dovadă de inteligența și capacitatea profesională pe care și le-au format în facultate. Urările sale s-au adăugat celor precedente și vor dăinui ca amintiri de preț în memoria studenților.

După discursurile profesorilor au urmat cele ale reprezentanților studenților, Angela Ciută (căs. Lăcătușu) din partea absolvenților de la specializare asistență socială și Octavian Sescu din partea celor de la specializare pastorală. Ambii au vorbit cu emoții în glas și cu angajamente optimiste cu privire la viitorul ce îi așteaptă.

Cursul festiv a continuat cu momente de împărtășire a amintirilor cu imagini din anii petrecuți de studenți prin sălile facultății sau în activități extra-curriculare, imagini care au adus buna dispoziție în inimile celor prezenți.

Înainte de încheiere, pr. decan a împărțit absolvenților diploma de absolvire și o floare ca un semn de prețuire pentru efortul depus de fiecare în drumul de formare profesională, spirituală și umană. A urmat tradiționalul schimb de ștafetă între promoția 2019 și cei care vor urma în 2020, concretizat în transmiterea cheii succesului, preluată de studenta Andruța Bocîncă de la absolventa Maria Cosmina Barticel.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o fotografie de grup, moment în care absolvenții au aruncat în sus pălăriile (togile) în semn de eliberare de sub jugul grijilor de student. Acestui moment i-a urmat un cocktail cu participare generală (profesori, studenți, invitați) la degustările pregătite de familii special pentru această ocazie.

Acest curs festiv precedă marele eveniment al vizitei Sfântului Părinte Francis, de care se va bucura țara noastră și, mai ales, orașul nostru, pe 1 iunie. Cu această ocazie pr. decan Ștefan Lupu a ținut să ne ofere fiecăruia o mică atenție, un magnet cu imaginea Sfântului Pontif, spre binecuvântarea noastră.

Sperăm ca prietenia încheiată de noi în această perioadă a studenției să continue tot restul vieții și să ne ajute să păstrăm legătura în orice moment decisiv al vieții noastre de aici înainte.

Doamne ajută!

 

 

Angela Ciută

Student anul III

Lasă un răspuns