Învățare Erasmus+ și Voluntariat: Noi orizonturi pentru mai bine

„Servim viitorul protejând prezentul”.

(Maria Montessori)

Cu aceste speranțe și cu mult entuziasm, într-un ambient relaxat și prietenos, în cadrul Centrului de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, marți, 21 noiembrie 2023, studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, s-au întâlnit cu reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor partenere din domeniul social și scolastic.

Au fost prezentate aspecte privitoare la nevoile persoanelor vârstnice, ale copiilor, ale persoanelor cu dizabilități, ale refugiaților din Ucraina; de asemenea, s-a discutat despre importanța cunoașterii elementelor esențiale în acordarea primului ajutor în situații de urgență, dar și despre un alt mod de educație pedagogică – metoda Montessori.

Ineditul acestei întâlniri l-a constituit prezența unui grup de studenți din Italia, care se află în prezent în plină activitate de voluntariat în cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, care au povestit și despre activitățile lor anterioare pe care le-au desfășurat în diverse colțuri ale lumii, printre care Columbia, Congo, Kenya, Camerun.

A fost o întâlnire bogată în informații despre importanța implicării studenților și a fiecărui om în acțiuni de voluntariat și despre oportunități în acest sens; studenții voluntari și cei care în acest an au beneficiat de mobilități Erasmus+ au împărtășit din experiențele și din trăirile lor.

Astfel, au fost realizate conexiunile necesare și au fost prezentate toate detaliile despre cum fiecare se poate implica și îmbrățișa activitatea de voluntar, prin conștientizarea importanței acesteia în dezvoltarea umană și socială, „pentru mai bine”, spre o umanitate profundă.

Practicarea virtuții carității, a solidarității, este un remediu social împotriva individualismului. În viața socială omul nu trăiește egoist și individual, ci trebuie să-l considere pe celălalt „un alt el însuși”, ținând seama în primul rând de viața acestuia și de mijloacele necesare pentru a o trăi cu demnitate.

 

Mulțumim: Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, Congregației „Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe” – Căminul Sf. Iosif Iași, Episcopiei Romano-Catolice de Iași – Centrul de Asistență Comunitară „Sf. Tereza de Calcutta”, Serviciului Voluntar de Ambulanță, Grădiniței Maniera Montessori și studenților care au împărtășit cu multă pasiune din experiențele lor de voluntariat și de Erasmus+.

stud. Cătălina Popescu

Lasă un răspuns