Despre romano-catolicii din Moldova la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

Universitatea-de-vara-2016În perioada 14-20 august 2016 s-au desfăşurat lucrările celei de a XIV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, manifestare organizată de Ministerul Culturii – Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

La lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au fost invitaţi miniştrii, parlamentari, oameni politici, lideri ai organizaţiilor româneşti din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Albania şi Macedonia, cursanţi şi conferenţiari din diverse centre universitare.

Printre cursanţii Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului s-au aflat studenţi, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

Din cadrul comunităţii romano-catolicilor din Moldova au participat ca invitaţi: ing. Gheorghe Bejan (preşedintele Asociaţiei Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaş”), prof.dr. Anton Coşa şi părintele profesor doctor Ştefan Lupu (vicar episcopal, director al Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi).

Joi, 18 august 2016, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, organizatorii au inclus în program şi tema: Românii romano-catolici din Moldova – încercări de denaturare a unei identităţi. Dezbaterile au fost moderate de către domnul Vlad Cubreacov – preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc” din Chişinău.

În intervenţia sa, prof. dr. Anton Coşa a subliniat, de la bun început, strânsa legătură dintre problematica romano-catolicilor din Moldova şi problematica românilor din sud-estul Transilvaniei.

În continuare, prof. dr. Anton Coşa a evidenţiat câteva dintre momentele care au jalonat istoria comunităţii romano-catolicilor din Moldova ca parte a istoriei naţiunii române, aducând în atenţia participanţilor şi o serie de argumente ştiinţifice care dovedesc faptul că este incorectă încadrarea acestei minorităţi confesionale în categoria unei „minorităţi etnice a ceangăilor”.

De asemenea, prof. dr. Anton Coşa a menţionat şi aportul deosebit al cercetărilor ştiinţifice interdisciplinare derulate de membrii Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (condus de părintele profesor Ştefan Lupu), precum şi sprijinul constant acordat de-a lungul timpului acestor demersuri de către Excelenţa Sa Petru Gherghel (episcop de Iaşi).

Domnul ing. Gheorghe Bejan a prezentat un scurt bilanţ al activităţii Asociaţiei Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaş” la cei 15 ani de existenţă (2001-2016). Domnia sa a menţionat, pe lângă aspectele pozitive reprezentate de o serie de proiecte derulate sub egida Asociaţiei, şi greutăţile venite din partea autorităţilor în privinţa amplasării bustului profesorului Dumitru Mărtinaş în municipiul Bacău.Universitatea-de-vara-2016-lupu

La rândul său, părintele profesor Ştefan Lupu şi-a structurat discursul în jurul a două importante cărţi apărute recent la Editura Sapienţia din Iaşi. Este vorba de volumul părintelui Fabian Doboş: Congregaţia „Notre Dame de Sion” şi catolicii din Moldova (1866-2016) şi volumul: „Am suferit pentru Biserica lui Cristos”. Viaţa părintelui Ioan Parţac (1927-1996) – autori: Fabian Doboş şi Dănuţ Doboş.

Prof. dr. Anton Coşa

 

Lasă un răspuns