Sala de conferinţe din cadrul Departamentului de Cercetare (ex-Romtelecom), al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost luni, 20 mai 2013, gazda cursului festiv al promoţiei 2010-2013 a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică.
În urmă cu aproximativ trei ani, actualii studenţi ai anului III din cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, păşeau pentru prima dată, cu entuziasm şi emoţii, în clădirea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi căutând Amfiteatrul 14. Iată-ne, acum, absolvind ciclul de licenţă având în suflet bucuria cunoaşterii asimilate în itinerariul acestor ani.
După ce am pregătit evenimentul până la cel mai mic detaliu, aşteptam, cu emoţii şi nerăbdare, invitaţia prezentatorilor de a intra în sală, unde eram întâmpinaţi de părinţii profesori, alte cadre didactice, precum şi de părinţi, colegi de facultate şi prieteni.
Deschiderea cursului s-a realizat prin intonarea imnului Gaudeamus igitur de către studenţii absolvenţi, urmată de strigarea catalogului şi prelegerea îndrumătorului de an, părintele Ianuş Iulian. Părintele profesor, ţinând cont de faptul că urmează să luăm viaţa în „propriile mâini” şi că vom activa în societate, a dorit să ne prezinte o temă pe cât de interesantă şi fascinantă, pe atât de actuală. Prelegerea s-a intitulat Argumente care reliefează actul manipulării omului. Conţinutul discursului a cuprins nouă argumente prin care putem să descoperim încercările unor membri ai societăţii de a ne manipula sau, cum preciza părintele, „de a ne «aburi» sau devia de la subiect”.
În continuare, părintele decan Emil Dumea cât şi ceilalţi profesori prezenţi la eveniment au luat cuvântul şi ne-au împărtăşit, plini de emoţie, gânduri care să ne călăuzească viaţa şi activitatea pe care urmează să o derulăm pentru societate. În cele ce urmează voi reda câteva expresii extrase din gândurile domnilor profesorilor: „am primit tinereţe spirituală”, „omul este aşa cum dorim să îl percepem noi”, „omul e binecuvântat”, „căutaţi să dăruiţi ce aveţi mai bun în voi pentru Biserică şi societate”, „priviţi viaţa ca pe o scenă, în care voi vă jucaţi rolul”.
Apoi a urmat un moment remember a celor trei ani de facultate, prezentate printr-un PowerPoint, după care părintele Ianuş Iulian a înmânat diplomele de absolvenţi, iar studenţii, prin şefa de an, au oferit domnilor profesori diplome de recunoştinţă pentru munca depusă şi profesionalismul de care au dat dovadă. „Cheia succesului” a fost încredinţată de către reprezentanta anului III şefei de grupă din anul II, cu urarea de a avea grijă de tezaurul ştiinţei.
Cursul festiv s-a încheiat cu un cocktail şi, bineînţeles, cu nelipsita „şedinţă foto”.
Impresii în urma celor trei ani de facultate:
„Această facultate pentru mine înseamnă foarte mult. În primul rând, aici mi-am întărit bazele în ceea ce mă priveşte ca om, am învăţat cât de mult trebuie să apreciem ceea ce ne înconjoară, cât de mult trebuie să apreciem oamenii de lângă noi. Aici am întâlnit cei mai buni colegi şi cei mai minunaţi profesori şi pentru asta le mulţumesc tuturor, iar nu în ultimul rând am învăţat că Dumnezeu trebuie să fie mereu partenerul meu pe drumul ce îl am de parcurs” (Mirabela Iojan, Răducăneni).
„«A fi om e lucru mare, a fi domn e o întâmplare» spune o maximă românească. Pentru mine, a fi student la această facultate nu a însemnat doar formare profesională, dar mai ales formare umană. Cred că este esenţial a şti să trăieşti ca om printre oameni şi pentru oameni. Nu în ultimul rând, am înţeles că adevăratul ajutor cu care se poate veni în întâmpinarea omului constă în legătura sa cu transcendentul, cu Dumnezeu. Au fost momente frumoase, emoţionante (atât de-a lungul celor trei ani, cât şi ziua care a marcat sfârşitul acestora) care vor rămâne în amintirea noastră, de absolvenţi ai acestei facultăţi” (Iuliana Eva, Săbăoani).
Mulţumim bunului Dumnezeu şi tuturor persoanelor care au participat, sub diverse forme, la pregătirea noastră intelectuală, umană şi spirituală.
Articol realizat de Claudiu Petrişor