Vineri, 16 mai 2014, a avut loc în clădirea Şcolilor doctorale, strada Lăpuşneanu, cursul festiv al promoţiei 2014, Teologie-Asistenţă Socială, din cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În urmă cu aproximativ trei ani, 14 studenţi păşeau pentru prima dată, vizibil emoţionaţi, pragul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică. Eram entuziasmaţi, plini de vigoarea tinereţii, dornici să legăm prietenii şi să descoperim sensul vieţii. Eram o mică familie care savuram împreună fiecare moment al studenţiei. Iar acum, cu nostalgia acelor vremuri, dar cu speranţă în viitor, iată-ne ajunşi într-o zi minunată şi unică în vieţile noastre de studenţi, şi anume la momentul absolvirii Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, specializarea Teologie – Asistenţă Socială.
Cursul festiv a debutat cu un moment solemn, intonarea imnului internaţional al absolvenţilor, Gaudeamus igitur, de către studenţii absolvenţi, profesori, preoţi, părinţi şi prieteni. Apoi, părintele decan Emil Dumea, ţinând cont de faptul că urmează să luăm viaţa în propriile mâini, ne-a împărtăşit câteva cuvinte de încurajare, îndemnându-ne să nu ne oprim aici, ci să continuăm să parcurgem itinerariul formării noastre educaţionale şi profesionale.
În continuare, responsabilul nostru de an, părintele Fabian Doboş, ne-a ţinut un ultim curs, despre apariţia catolicilor în Moldova şi persecuţiile la care au fost supuşi aceştia. Incursiunea istorică a avut ca scop evidenţierea statorniciei catolicilor în faţa diverselor tipuri de persecuţie. Un punct important al expunerii a fost rezistenţa prin credinţă a catolicilor din Dieceza de Iaşi împotriva comunismului.
A urmat ceremonia de încredinţare a „cheii succesului” de către reprezentanta anului III şefei anului II, cu urarea de a avea grijă de această comoară inestimabilă care este ştiinţa. Mult aşteptatul moment al zilei, strigarea catalogului, ne-a făcut să retrăim emoţia primelor noastre zile în calitate de studenţi şi a fost urmat de înmânarea diplomelor de absolvire.
Spre finalul evenimentului, noi, toţi cei prezenţi, am revăzut, cu lacrimi în ochi, cele mai semnificative momente pe care le-am petrecut împreună în cei trei ani de facultate, printr-un excepţional colaj de fotografii.
Cursul festiv s-a încheiat cu servirea unei şampanii şi, bineînţeles, cu tradiţionala „şedinţă foto”.
Cu siguranţă, fiind la sfârşitul acestui drum studenţesc, viitorul este pe cât de cert, pe atât de incert. Este cert deoarece am terminat facultatea cu scopul de a practica această nobilă meserie de asistent social. Incert, deoarece în aceste momente nu ştim în ce sector ne vom angaja, în ce oraş sau în ce ţară ne vom împlini pe plan profesional, familial etc. Eu am speranţa că noi toţi gândim în acelaşi sens: prin ceea ce vom face să încercăm să schimbăm măcar câte puţin lumea în care trăim. Mahatma Gandhi spunea: „Tu trebuie să reprezinţi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!”. Pe cât de filosofic pare, pe atât de real este acest îndemn. De fapt, aceasta este şi misiunea Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Iaşi: de a ne pregăti pentru viaţă, de a deveni ceea ce suntem – oameni; de a respecta şi promova adevăratele valori, precum onestitatea, seriozitatea, cinstea, responsabilitatea, libertatea şi demnitatea umană.
Mulţumim bunului Dumnezeu, tuturor celor care au participat la cursul festiv al promoţiei 2014, cât mai ales acelora care au avut o contribuţie importantă în toţi aceşti trei ani la dezvoltarea eşafodajului nostru cultural, intelectual, uman şi spiritual.
Constantin Antohe