Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016)

Răspunzând pozitiv la cererea adresată de PS Iosif Salandari, vizitator apostolic în Moldova (1864-1873), în ziua 14 martie 1866 soseau la Iași primele surori din Congregația „Notre Dame de Sion”, întemeiată de pr. Teodor Ratisbonne (1802-1884). Misiunea lor era aceea de a deschide școli catolice în care să fie educați copiii și tinerii din Moldova. Îndată ce au ajuns la Iași, surorile „Notre Dame de Sion” au început demersurile pentru deschiderea unei școli elementare, autorizată să funcționeze de către ministrul Rosetti, la 29 mai 1866. În luna august au deschis Școala Externă de Fete, Orfelinatul „Sfântul Apostol Andrei” și pensionatul „Sfântul Anton de Padova”. Într-o scrisoare din 14 noiembrie 1866, vizitatorul apostolic al Moldovei scria că Școala Externă era frecventată de 100 de eleve, în pensionat erau 45 de eleve, iar orfelinatul găzduia 10 fete catolice…

De la acest început modest, dar promițător, au trecut 150 de ani. În tot acest arc de timp, surorile din Congregația „Notre Dame de Sion” și-au dezvoltat și consolidat activitatea pe teritoriul Moldovei, în special la Iași și Galați, dar au avut de trecut și prin momente de cumpănă, după instaurarea regimului comunist în România.

Istoria acestor 150 de ani a fost adunată cu multă răbdare și competență științifică de pr. dr. Fabian Doboș, profesor de Istorie bisericească și Patrologie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, și publicată în volumul apărut recent la Editura Sapientia cu titlul: Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016).

Cu inima plină de bucurie și recunoștință pentru tot binele pe care Dumnezeul unul și întreit l-a lucrat prin Congregația lor în această porțiune a Bisericii, surorile „Notre Dame de Sion” prezente astăzi pe teritoriul Diecezei de Iași doresc să organizeze o suită de manifestări comemorative în mai multe localități unde activează, după următorul program:

Satu Mare

afis-nds-satu-mareVineri, 9 septembrie, ora 18: concert de muzică sacră, susținut de orchestra Opera Vox, în biserica Calvaria.

Sâmbătă, 10 septembrie, ora 11.00 la Muzeul de Istorie din Satu Mare, Str. Vasile Lucaciu, nr. 21: Expoziție de fotografii și prezentarea cărții: Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016). Vor interveni:

– Sr. Maria Benchea și Sr. Iuliana Neculai, Congregația „Notre Dame de Sion”,

– Dr. Paula Virag, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie Satu Mare,

– Pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și director al Departamentului de Cercetare Istorică.

Duminică, 11 septembrie, ora 11.30: sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Eugen Schonberger, la biserica Calvaria și prezentarea cărții Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016). Vor interveni:

– Sr. Iuliana Neculai, Congregația „Notre Dame de Sion”,

– Pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și director al Departamentului de Cercetare Istorică.

Traian (Neamț)

afis-nds-traian16-17 septembrie: Simpozionul „Cuvântul lui Dumnezeu în pastorația Bisericii și viața creștină” și prezentarea cărții: Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016). Vor interveni:

– PS Petru Gherghel, Episcop de Iași,

– Pr. Matteo Crimella, coordonator al apostolatului biblic din Arhidieceza de Milano,

– Pr. dr. Iulian Faraoanu, profesor de exegeză biblică la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași și membru al Oficiului pentru Pastorația Biblică,

– Sr. Iuliana Neculai, Congregația „Notre Dame de Sion”,

– Pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și director al Departamentului de Cercetare Istorică.

– Pr. dr. Marius Taloș, Societatea lui Isus.

Săbăoani

afis-nds-sabaoaniDuminică, 18 septembrie, ora 10.30 la Biserica „Sf. Mihail”: sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Aurel Percă și prezentarea cărții Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016), de către pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și director al Departamentului de Cercetare Istorică.

Iași

Duminică, 25 septembrie, ora 10.30 la Biserica ”Sf. Anton”: sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Petru Gherghel și prezentarea cărții Congregația „Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016). de către pr. dr. Fabian Doboș, autorul cărții, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică și membru al Departamentului de Cercetare Istorică.afis-nds-iasi

Sunt invitați să participe la aceste manifestări comemorative și culturale toți cei interesați să cunoască mai îndeaproape carisma Congregației „Notre Dame de Sion” și apostolatul creștin-educativ pe care surorile din această congregație l-au desfășurat în România pe parcursul a 150 de ani.

Pr. dr. Ștefan Lupu

Lasă un răspuns