Zi de reculegere în Timpul Adventului pentru studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică

Vineri, 15 decembrie, la Centrul Diecezan Caritas Iași a avut loc o zi de reculegere pentru Advent cu studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică. Pr. Iosif Iacob ne-a vorbit despre modelele din Sf. Scriptură care ne sunt călăuze pe drumul Adventului.

Pornind de la un text al Evangheliei Sf. Luca – vindecarea paraliticului -, am meditat și ne-am identificat mai întâi cu paraliticul, cercetându-ne limitele trupești, dar mai ales cele sufletești – păcatele. Apoi ne-am gândit la relațiile cu aproapele și ne-am descoperit misiunea de a fi „CĂI” spre Cristos, de a-i conduce pe cei din jur la Dumnezeu. Am fost atinși de bunătatea și disponibilitatea lui Isus care ne așteaptă pentru a face de fiecare dată pentru noi mai mult decât suntem capabili să înțelegem; astfel, luându-l pe Cristos drept model, vom fi mereu disponibili față de aproapele, în nevoile sale. Proprietarul casei în care este adus paraliticul, deși un personaj absent, ne dă o lecție valoroasă: e nevoie de renunțare pentru a face Binele. Cum spunea Maica Tereza: „Am descoperit paradoxul că dacă iubesc până mă doare, atunci nu mai există durere, ci doar mai multă dragoste.”

În cele din urmă, ne-am identificat și cu fariseii și cărturarii din Evanghelie, de multe ori încolțind în inima noastră invidia, gelozia față de alții sau fiind sclavii unui scop.

După această meditație personală am continuat reculegerea cu un moment de Lectio Divina, reflectând ecoul Cuvântului în sufletele noastre și împărtășindu-l între noi, sub îndrumarea pr. Iosif.

Sf Liturghie a fost nelipsită; i-am încredințat Domnului și pe cei care nu au reușit sa ajungă la Reculegere: colegi, prieteni, familii. Deși puțini fiind, i-am cântat Domnului cu mult zel și bucurie, iar Adorația a încununat parcursul nostru spiritual din această zi.

Am încheiat cu un moment de comuniune la masa de prânz pregătită și oferită cu generozitate de surori, cu diverse împărtășiri, dar mai ales cu propunerea de a repeta cât mai des astfel de momente împreună.

„Această întâlnire a avut un impact puternic asupra mea. Am trăit cu profundă intensitate această zi și simt că Dumnezeu lucrează în mine. Îl simt mai aproape. Știu că El e Binele suprem și dreptatea e numai la El. Trebuie să avem curajul să îi cerem ajutorul, chiar dacă poate El are un alt răspuns la întrebarea „Ce trebuie să fac?”, un răspuns nu prea comod pentru noi. El știe mereu ce e mai bine pentru noi.”

Studente Maria-Cosmina Barticel, Adelaida Farcaș și Ana-Maria Fechet,

anul al II-lea, Teologie-Asistență Socială

Lasă un răspuns