Vocație și inovație: educație, grijă și antreprenoriat social

„Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut” (Mt 25,40).

În cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0422 inițiat de Societatea Antreprenorială Studențească SAS-UAIC, în perioada 04-22 noiembrie, studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică au participat la o serie de lecții de antreprenoriat și de ateliere de lucru, fizic, la Centrul de Învățare al UAIC, și online, activități coordonate de Lect. dr. pr. Iosif IACOB.

Temele întâlnirilor au fost: „Misiunea socială în viața Bisericii”, „Responsabilitate creștină și socială fără frontiere”, „Antreprenoriat în educație”, „Inițiativele antreprenoriale în contextul responsabilităților civice și sociale”, „Competențe în antreprenoriat social”, „Experiențele Erasmus+ un pas spre realizare în carieră; exemple de bune practici”.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către profesioniștii care au dat curs invitației de a fi împreună și de a-și împărtăși experiența spre studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică: Pr. Egidiu Condac (Director Caritas Iași), Alexandra Anghel (antreprenor), Ana-Maria Camelia Coșa (asistent social, Italia), Claudiu Petrișor (primar comuna Oituz, jud. Bacău), Ionuț Paul Matei (antreprenor), Cristina Schneeweiß (lucrător în domeniul educației și în cel social, Germania) și studenților Facultății de Teologie Romano-Catolică care au participat la stagii Erasmus+.

Aceste activități au fost un bun prilej de întâlniri memorabile cu absolvenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică care desfășoară diferite activități în domeniul educației și în cel social.

Vă prezentăm mărturii ale câtorva dintre studenții care au participat la aceste activități:

Cătălina Popescu – masterand, anul I, Specializarea Teologie Romano-Catolică Practică și Misionară

„Prin participarea la aceste activități am primit încă o dată confirmarea faptului că antreprenoriatul social constituie una dintre cele mai relevante inițiative economice, obiectivul principal fiind crearea unui impact pozitiv în societate, acesta contopind gândirea inovatoare a antreprenoriatului cu valorile solidarității și ale grijii față de semeni.

În concret, misiunea antreprenorilor sociali nu este numai aceea de a urmări doar profitul financiar, ci și schimbarea în bine a comunității, slujindu-l pe aproapele și răspunzând nevoilor celor mai vulnerabili, astfel cum sfântul apostol Paul subliniază importanța grijii față de aproapele: Fiecare dintre noi să se facă plăcut aproapelui în ceea ce este bine spre edificare (Rom 15,2). În același spirit, antreprenoriatul social reflectă această chemare, prin inițiative care îmbunătățesc educația, sănătatea, incluziunea socială sau protecția mediului, având ca scop final binele comun printr-o cultură a grijii spre o civilizație a iubirii”.

Selina Carina Santu – studentă, anul I, specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială

„În cadrul acestor întâlniri, am acumulat multe cunoștințe noi și am primit informații valoroase pentru viitori profesioniști și adevărați OAMENI!

Pentru faptul că am participat la aceste întâlniri, mă simt cu adevărat privilegiată”.

Emanuela Ștefania Verde – studentă, anul II, specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială

„A fost impresionant să văd cum foștii noștri studenți au devenit antreprenori sociali de succes, iar unul dintre ei a ajuns chiar primar.

Mi-a plăcut că aceștia au reușit să îmbine antreprenoriatul cu omenia. Au arătat că adevărata putere a unui om stă în capacitatea de a transforma viețile celorlalți fără a-i privi doar ca pe o sursă de venit. Această abordare este cu adevărat admirabilă și inspiratoare.

Aceasta experiență a fost una dintre sursele de energie de care aveam nevoie”.

Denisa Șilochi – studentă, anul III, specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială

„În aceste zile am participat la diferite Workshop-uri unde au venit foști studenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică să ne împărtășească cu ce se ocupă în prezent și cum Facultatea de Teologie i-a ajutat pe drumul lor.

Am fost plăcut surprinsă de experiențele lor, de modul lor de a lucra cu oamenii și de dăruirea de care dau dovadă acolo unde. Toate acestea m-au făcut să conștientizez cât de important este să faci ceea ce îți place, să faci voluntariat și să te implici în cât mai multe activități pentru a crește spiritual, uman, dar și profesional.

Simt că m-am îmbogățit foarte mult ascultând aceste persoane și aștept cu nerăbdare ziua când și noi vom fi mărturii vii pentru cei din jurul nostru”.

Lorena Neagu – studentă, anul III, specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială

„Activitățile din cadrul SAS au avut un impact destul de puternic asupra mea. Am învățat lucruri noi pe care doresc să le pun în practică pe viitor. Am avut deosebita plăcere să interacționez cu oameni speciali, care au împărtășit experiențe de viață, aducând un plus de emoție și determinîndu-mă să realizez faptul că nimic în lume nu este întâmplător. Fără sacrificii nu poți realiza nimic. Dar, să pui suflet în ceea ce faci și să fii lumină pentru cei din jur. Să fii in locul potrivit, la momentul potrivit”.

Maria Corlade – studentă, anul III, specializarea Teologie Romano-Catolică Asistență Socială

„Sunt recunoscătoare pentru informațiile primite în prelegerile invitaților antreprenori de asistență socială. Un real imbold profesional, experiențele împărtășite, cu dificultăți, cu satisfacții, cu provocări fel de fel sunt menite să ne pregătească pentru viitoarele noastre experiențe ca asistenți sociali. Eu personal, îmi mai doresc astfel de momente. Mulțumesc din suflet!”

Educația și formarea valorilor umane și creștine constituie baza unei societăți solidare și pline de iubire. Prin cunoaștere, prin credință și prin iubire față de aproapele, construim caractere puternice, capabile să fie lumină și speranță în lume.

„Învaţă-l pe tânăr regula drumului său şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea!” (Prov 22,6).

Cătălina Popescu

Lasă un răspuns