Tânărul și provocările vieții. Curs on line pentru elevi

Miercuri 1 aprilie 2020, la ora 13.00 în spațiile Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a avut loc un curs on line pentru elevi, promovat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Prelegerea a fost ținută de prof. dr. pr. Iulian Faraoanu, cadru didactic al Facultății și specialist în Științe biblice. Tema anunțată inițial a fost ușor ajustată, deoarece s-a dorit accentuarea unor concepte utile din perspectiva alegerii unei cariere. A rezultat astfel titlul „Tânărul: vocație, discernământ și misiune”. Punctul de plecare l-a constituit imaginea din afișul pregătit cu ocazia cursului on line. Se pot remarca mai multe chipuri de tineri care au degetul mare de la mână ridicat spre înalt: e un fel de like oferit vieții și tinereții. În fața provocărilor existenței, tinerii răspund cu un like din toată inima, dorind parcă să transmită mesajul: îmi place să trăiesc frumos viața! Mai apoi, aceeași imagine îi reprezintă pe tineri cu un zâmbet molipsitor, semn al entuziasmului și al bucuriei ce îi animă. Dincolo de optimism și elanul angajării, apar și întrebările existențiale: cum trăiesc viața? Cum reacționez la provocările vieții? Prezentarea s-a inspirat din Biblie, Cuvântul viu şi eficace al lui Dumnezeu. În acelaşi timp, a ținut seama de stimulii și caracteristicile contextului social și cultural în care trăiesc tinerii epocii noastre. Un spațiu destul de amplu a fost ocupat de aplicarea ideilor de vocație, discernământ și misiune la existența tânărului zilelor noastre.

Concluziile prezentării au evidențiat sensul celor trei teme majore enunțate în titlu. Vocația se poate descoperi în sfera ascultării și este sintetizată în chemarea la libertatea adevărată, aceea a fiilor lui Dumnezeu. Discernământul este o lucrare a minții și a voinței și se realizează cel mai bine atunci când construim relații autentice. Misiunea tânărului este aceea de a fi sare a pământului și lumină a lumii. La nivel de acțiune, misiunea respectivă se realizează prin dinamismul specific exodului biblic și prin căutarea valorilor și a împlinirii, ascultând de invitația Mântuitorului: vino și urmează-mă!

Prof. dr. pr. Iulian Faraoanu

httpss://www.youtube.com/watch?v=cBLC-Z9PXL0&feature=share&fbclid=IwAR0i0Dckpa26rSjGw4s0vDrEE1DawWxrhN3muqdWxlCCKMIMLOwhtCkFTVg

Lasă un răspuns