Simpozionul naţional „Fericitul Anton Durcovici – 70 de ani de la arestare”

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, prin Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici”, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi şi Seminarul „Sfântul Iosif” organizează simpozionul naţional cu tema „Fericitul Anton Durcovici – 70 de ani de la arestare”, marţi, 10 decembrie 2019, începând cu ora 16.00, în Aula „Fericitul Anton Durcovici” a catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. Această manifestare ştiinţifică şi spirituală este prilejuită de comemorarea a 70 de ani de la arestarea episcopului Durcovici şi împlinirea a cinci ani de la beatificarea sa la Iaşi.

În aceeaşi zi, la ora 18.00 va fi celebrată în catedrala din Iaşi sfânta Liturghie pontificală, prezidată de PS Iosif Păuleţ, la sfârşitul căreia va fi vizionat un scurt film documentar dedicat vieţii şi martiriului episcopului Anton Durcovici.

Fericitul Anton Durcovici (1888-1951), episcop de Iaşi în perioada 1947-1951 şi administrator apostolic de Bucureşti (ianuarie – iunie 1949), a fost arestat de Securitate la 26 iunie 1949, lângă Bucureşti, în momentul în care se îndrepta spre Parohia Popeşti-Leordeni pentru a administra sacramentul sfântului Mir celor peste 650 de tineri. Episcopul a trecut prin închisorile Ministerului de Interne, Jilava şi Sighetu Marmaţiei. A trecut la cele veşnice la 10 decembrie 1951, în urma regimului de exterminare la care a fost supus de către torţionarii comunişti. Mormântul său, aflat în Cimitirul Oraşului, nu a fost încă identificat.

La 17 mai 2014, cardinalul Angelo Amato, delegat al papei Francisc, l-a ridicat pe episcopul Anton Durcovici la cinstea altarelor, proclamându-l fericit, data comemorării acestei sărbători fiind stabilită pe 10 decembrie.

Program

Simpozion naţional „Fericitul Anton Durcovici – 70 de ani de la arestare”

Organizatori: Episcopia Romano-Catolică de Iaşi (Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici”); Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iaşi şi Seminarul „Sfântul Iosif” din Iaşi

Moderator: Pr. Fabian Doboş

Locul: Aula „Fericitul Anton Durcovici” a catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi

Data: 10 decembrie 2019

Ora: 16.00

  • PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi: Cuvânt introductiv

  • Pr. Isidor Iacovici: „Cinci ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici”

  • Pr. Petru Ciobanu: „Vizitele pastorale ale episcopului Anton Durcovici (1948-1949)”

  • Toma Cucuteanu: „Viaţa şi opera episcopului Anton Durcovici circumscrise unui cadru instituţional, juridic, autoritarist şi abuziv al statului român”

  • Prof. Anton Coşa: „Rezistenţa prin credinţă a catolicilor din Moldova din primii ani ai regimului comunist”

  • Pr. Emil Dumea: „Locul şi rolul Bisericilor în Uniunea Europeană. Consideraţii sintetice”

  • Pr. Fabian Doboş: Concluzii

  • 18.00 – Sfânta Liturghie pontificală în cinstea fericitului Anton Durcovici (catedrală), prezidată de episcopul Iosif Păuleţ

Dănuţ Doboş

Lasă un răspuns