„Nimeni din sistemul școlar nu te ajută să îți descoperi vocația”. Facultatea de Teologie Romano-Catolică este excepția de la regulă!

Este 1 septembrie, prima zi de toamnă. Deși este încă vacanță, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se fac pregătiri pentru un bun început al noului an universitar. Alături de organizarea admiterii din iulie și septembrie a noilor studenți, se pregătesc sălile de clasă, camerele de la cămine, planurile de învățământ, statele de funcții etc., pentru ca atunci când va avea loc deschiderea oficială a anului universitar 2017-2018, studenții și profesorii să poată începe „cu toate pânzele sus” un nou an de formare intelectuală și umană.

Însă, rotindu-ți privirea în jur, parcă îți vine să te întrebi, student sau profesor, dacă mai are rost să te angajezi la un asemenea proces educativ? Trendul actual al societății românești pare să afirme contrariul… Și totuși, ce argumente putem să găsim pentru a motiva acest demers? În zilele toride ale lunii august a stat de vorbă cu două tinere studente ale Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, Iulia Simona Neculai și Maria Cosmina Barticel, pentru a afla de la ele cu ce gânduri vine un tânăr să urmeze cursurile unei facultăți și mai ales ale Facultății de Teologie Romano-Catolică.

 

(I. F.) Simona Iulia N. și Maria Cosmina B., sunteți deja de doi ani în mediul universitar. Ce înseamnă Facultatea de Teologie Romano-Catolică pentru un tânăr al zilelor noastre?

(S.N.) Teologia? Pentru tineri… Un subiect tabu. Mai ales că deseori se fac legături cu preoția și viața consacrată. Pentru mine, teologia este știința care m-a ajutat să găsesc răspunsuri la anumite întrebări, pe care cu ceva vreme în urmă le clasam la categoria mit.

(C.B.) Eu cred că, în vacarmul vieții actuale, Facultatea de Teologie este ca o oază pentru un tânăr asaltat de numeroasele probleme existențiale care se ivesc la această vârstă, deoarece reprezintă un instrument de formare integrală – intelectuală, umană și spirituală -, un drum de cunoaștere și aprofundare a valorilor umane, creștine, a culturii, a celor din jur și a propriei persoane și, nu în ultimul rând, a lui Dumnezeu.

 

(I. F.) La FTRC se studiază doar teologie?

(S.N.) Nu, cu siguranță nu. Eu sunt studentă a Facultății de Teologie Romano-Catolică, specializarea asistență socială. Mai pe înțelesul tuturor, o ramură a științelor politice, condimentată cu ceva teologie ca să evităm monotonia!

(C.B.) În planul de învățământ al FTRC, pe lângă diverse materii din domeniul Teologiei, se află materii din domeniul Asistenței Sociale și al Psihologiei, pentru a le oferi viitorilor absolvenți o formare completă și o paletă largă de posibilități de angajare.

 

(I. F.) Facultatea de teologie este destinată doar pentru cei care aleg viața consacrată, adică pentru viitorii preoți sau călugărițe?

(S.N.) Cu siguranță nu. Nu cred că viața consacrată implică doar cunoașterea teoriei, e o vocație, vine din interior. Apropierea de știința despre Dumnezeu și însușirea acesteia prin studiu nu te îndreaptă neapărat spre această misiune și nu te obligă la o asemenea alegere. Însă cred cu tărie că în drumul către cunoașterea de sine, apartenența religioasă și a ști câte ceva despre cel în care crezi au un rol important. Religia joacă un rol esențial în formarea umană, chiar dacă negăm acest lucru.

(C.B.) Formarea intelectuală, umană și spirituală, diferitele activități cu caracter spiritual și caritativ, precum și sprijinul și atenta îndrumare a profesorilor preoți din cadrul Facultății sunt un mare ajutor pentru tinerii care sunt în proces de discernământ vocațional sau pentru cei care, la chemarea Domnului, au ales să se pregătească pentru viața consacrată.

 

(I. F.) Ce reprezintă Facultatea de Teologie Romano-Catolică în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”?

(S.N.) Este o facultate ce își face simțită prezența prin implicarea activă a studenților și profesorilor, chiar dacă suntem numeric în dezavantaj față de celelalte facultăți. Cred că expresia reprezentativă pentru FTRC este: „Puțini, dar buni”!

(C.B.) Teologia, în sens literal, înseamnă știința sau vorbirea despre Dumnezeu. Față de științele comune, teologia se deosebește întrucât include în cercetarea sa, pe lângă realitatea imediată, imanentă, ce se poate observa prin simțuri, și realitatea transcendentă. Prezența FTRC în cadrul UAIC completează diferitele specializări și asigură, pe lângă formarea intelectuală și profesională, formarea umană, spirituală integrală a tinerilor, un ajutor pe drumul vieții, pentru a deveni Oameni demni.

 

(I. F.) Cum vede un tânăr de azi profesia asistenței sociale?

(S.N.) Destul de vag… Nu există o viziune clară despre asistența socială în general. Nu se înțelege în societatea românească care este rezultatul sau cu ce se ocupă ea. E greu să explici unei persoane ce face asistența socială. Însă personal, o fac simplu în trei cuvinte: reintegrare, readaptare, reorientare.

(C.B.) La baza profesiei AS este o vocație autentică de a fi orientați spre cei în nevoie, a fi atenți la cei din jur, a sparge zidul egoismului și al individualismului zilelor noastre, a depăși bariera unei credințe teoretice și a o exprima prin gesturi concrete, în lumina Evangheliei, după exemplul Cuvântului întrupat.

 

(I. F.) Ce perspective oferă FTRC în vederea carierei profesionale și  a viitorului?

(S.N.) Nu cred că mai putem vorbi în zilele noastre de un loc de muncă garantat, cum se tot insista în anii trecuți. Eu văd studiile universitare ca pe o unealtă ce te șlefuiește pentru a deveni diamant. Cred că studiul la FTRC oferă în primul rând posibilitatea de a te forma ca om, de a te descoperi și cunoaște pe tine însuți, de a descoperi și parcurge calea de maturizare în mod responsabil. Găsesc acest lucru imperios necesar în viața fiecăruia dintre noi, nu doar a unui absolvent al Facultății de teologie.

(C.B.) Îmbinarea disciplinelor teologice cu cele ale AS asigură obținerea numărului de credite necesare unei cariere în domeniul AS. Programul de studii Teologie Romano-Catolică asistenţă sociala pregăteşte asistenţi sociali, consilieri în probleme sociale, mediatori sociali, pedagogi în licee seminariale, consilieri şi referenţi culturali în aşezămintele bisericeşti, documentarişti, lucrători în sistemul social public şi privat, asistenţi de cercetare, cercetători, funcţionari publici.

 

(I. F.) Ce sfaturi ar da un student de la FTRC unui elev care se pregătește pentru studenție?

(S.N.) Cel mai bun sfat pe care aș putea să îl dau ar fi să urmeze pregătirea care crede că i se potrivește cel mai bine, consultându-se cu sine, fără a compara alegerea sa cu a altora și fără a se „îmbogăți cu gândul”.

(C.B.) Să se avânte cu inima deschisă spre universul cunoașterii care îl așteaptă, căci are în față un drum foarte frumos, dar nu mereu ușor… de aceea e nevoie de curaj și dăruire pentru scopul ales.

 

(I. F.) Ce fel de formare oferă FTRC? Formează omul integral?

(C.B.) Prin îmbinarea noțiunilor teoretice și spirituale, alături de diferitele conferințe, activități liturgice și caritative, pelerinaje, momente de comuniune și destindere- FTRC reprezintă temelia unei formări integrale pentru studenți.

 

(I. F.) Care sunt cele mai frumoase aspecte ale vieții de student la FTRC?

(S.N.) Faptul că te simți liber: să te exprimi, să fii tu! Pentru mine, FTRC a fost și este regăsirea propriului sine. În anii de facultate se deschide o carte a Înțelepciunii pe care o parcurgem fiecare după puterea și dorința proprie. Fiecare dintre noi suntem speciali în felul nostru. De aceea consider că în perioada studenției e vorba de o descoperire a talantului cu care ești înzestrat și care te duce spre împlinire.

(C.B.) Pentru mine sunt cursurile și seminariile, care se desfășoară într-o atmosferă academică liniștită, destinsă, apoi atenția profesorilor, momentele de destindere, zilele de reculegere, pelerinajele, mobilitățile de studiu și practică în diferite țări.

 

(I. F.) Care sunt cele trei lucruri care ar recomanda FTRC în topul preferințelor unui viitor student? De ce Teologie catolică și asistență socială?

(C.B.) Comunitatea academică propice formării integrale a studenților, mobilitățile de studiu și practică în numeroase țări, perspectivele carierei profesionale.

(S.N.) De ce FTRC? Aș putea scrie mult pe această temă. Însă cel mai frumos e să descoperi personal! Îmi vine acum în minte un citat. Din Pera Petrovici care spunea: „Nimeni din sistemul școlar nu te ajută să îți descoperi vocația” FTRC este excepția de la regulă.

 

A consemnat

Conf. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu

Lasă un răspuns