Impresii de la școala de vară „TEOSPOR”

În perioada 7-21 iulie 2019, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a desfășurat școala de vară „TEOSPOR – experiență universitară timpurie pentru elevi: program-punte în domeniile Teologie Romano-Catolică şi Educație Fizică şi Sport”. Prin acest proiect derulat prin programul ROSE s-a vizat atragerea elevilor de liceu către învățământul universitar.

Beneficiarii proiectului au fost 50 de elevi de la licee din regiunea Moldovei, cu precădere cei dezavantajați social. Timp de două săptămâni, elevii au intrat în atmosfera studenției: au participat la cursuri și ateliere de lucru, au servit masa la cantina studențească și au luat contact cu condițiile de cazare din căminele Universității. Pe durata școlii de vară, liceenii au luat parte la diferite activități de învățare, precum și la diverse activități culturale și recreative.

În prima parte a zilei elevii erau prezenți la activități academice: cursuri și ateliere atât din domeniul Teologiei, cât și al Educației Fizice; consiliere și orientare în carieră etc. După-amiaza se desfășurau activități cultural-recreative: vizite la Muzeul Palatul Culturii, Muzeul Universității, Grădina Botanică, Aula Mihai Eminescu, Sala pașilor pierduți; vizite de studiu la Episcopia Romano-Catolică, Centrul Oxygen; turul cultural al Iașului; participare la spectacole și vizionarea unor filme.

Pentru a urmări principiul „Anima sana in corpore sano” (un suflet sănătos într-un corp sănătos), din program nu au lipsit nici diverse competiții sportive coordonate de Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Au fost două săptămâni pline de activități intense îmbinând latura teologico- spirituală cu partea fizică. Elevii au fost entuziasmați să pășească în universul studenției și să descopere mediul academic al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Dincolo de toate acestea au legat prietenii, au construit amintiri de neuitat și s-au lăsat învăluiți de spiritul „Teospor”.

 (Maria Cosmina Barticel)

„În cadrul Şcolii de vară TEOSPOR, timp de două săptămâni, am avut ocazia să simt cum e viața de student, iar această experiență a fost decisivă pentru alegerea facultății pe care o voi urma în viitor. Dacă înainte şovăiam când mi se puneau întrebări în privința facultății pe care doresc să o urmez, acum sunt convinsă: chiar mi-aş dori să studiez la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Programul acestei şcoli a fost foarte bine structurat. Am putut învăța câte ceva nou în fiecare dimineață, la cursuri, iar după-amiezile le petreceam descoperind câte puțin din noi înşine, dar şi din oraşul în care ne-am aflat, vizitând, jucându-ne, râzând împreuna, discutând, dansând pe străzi și stând mereu aproape de ceilalți. Iaşul e un oraş foarte frumos, te duce cu gândul într-un timp vechi, dar totuşi foarte familiar. Mie mi-a transmis o linişte sufletească de nedescris şi a făcut cumva să îmi armonizeze sufletul cu trupul. De aici si acel dicton latinesc „mens sana in corpore sano”, care simt că se potriveşte atât de mult cu tema şcolii. Aici am legat o grămadă de prietenii. Cred ca poți fi şi cel mai timid copil din lume, familia TEOSPOR te va lua şi pe tine sub aripa ei. Am descoperit în oamenii de aici nişte suflete pline de entuziasm, gata să te ajute oricând vei avea nevoie, de la care în fiecare zi primeam si dăruiam zâmbete, dacă nu, chiar şi îmbrățişări. Ne-am acomodat foarte bine unii cu alții, iar la final ne-a fost greu să ne despărțim. Nu ştiu ceilalti, dar eu cu siguranță mă voi întoarce şi anul viitor.”

(Robu Andreea Mihaela, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Săbăoani)

Lasă un răspuns