Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAIC Eminenței Sale Cardinalul Luis F. Ladaria S.I.

Miercuri, 3 aprilie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va conferi titlul de Doctor Honoris Causa Eminenței Sale Cardinalul Luis F. Ladaria, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale „Ecclesia Dei” și al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican. Evenimentul va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, începând cu ora 11:00.

Motivul pentru care Consiliul Facultății de Teologie Roman-Catolică l-a propus pe profesorul și cardinalul Ladaria Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” în vederea acordării titlul de Doctor Honoris Causa este dublu. Primul constă în recunoașterea realizărilor pe care Eminența Sa le-a adunat în cei peste 30 de ani de activitate didactică și de cercetare teologică la Universitatea Pontificală Comillas din Spania și la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma. Al doilea motiv se referă la ceea ce Eminența Sa reprezintă pentru comunitatea noastră locală, academică și eclezială, ca membru al Societății lui Isus și ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței din Vatican.

Luis Francisco Ladaria Ferrer s-a născut la Manacor (Insulele Baleare – Mallorca),  la 19 aprilie 1944. Prima etapă a formării sale academice a avut loc în orașul natal, în colegiul iezuiților din Palma de Mallorca, după care și-a continuat studiile superioare la Universitatea Națională din Madrid, unde a obținut licența în drept, în anul 1966. Puțin timp după aceea, la 17 octombrie 1966, a intrat în Societatea lui Isus, unde începe a doua etapă a formării sale, cea în domeniul teologiei. A urmat studiile de filosofie în cadrul Universității Pontificale Comillas din Madrid, iar pe cele de teologie la Facultatea Filosofico-Teologică „Sankt Georgen” din Frankfurt, condusă de părinții iezuiți, unde a obținut licența în teologie.

La 29 iulie 1973, Luis Ladaria a primit hirotonirea preoțească, după care a plecat la Roma, pentru a-și continua studiile la Universitatea Pontificală Gregoriana. În 1975, a obținut doctoratul în teologie cu lucrarea „Duhul Sfânt la sfântul Ilariu din Poitiers”.

După obținerea doctoratului în teologie, pr. Luis Ladaria va lucra mai mult de 30 de ani ca profesor, mai întâi la Universitatea Pontificală Comillas din Madrid, unde a predat Antropologie teologică, apoi, din 1984, la Universitatea Gregoriana din Roma, unde a predat Antropologie, Escatologie și Teologie trinitară. Între 1986 și 1994 a fost și vicerector al acestei prestigioase Universități, condusă de Societatea lui Isus, moștenitoare a Colegiului roman fondat de către sfântul Ignațiu de Loyola.

Începând cu anul 1992, pentru o perioadă de cinci ani, a fost membru al Comisiei Teologice Internaționale, apoi, tot pentru o perioadă de cinci ani, între 2004 şi 2009, a fost secretarul acestei comisii.

În anul 1995 a fost numit consultant în cadrul Congregației pentru Doctrina Credinței. Astfel, prin munca sa academică și didactică, a adus un serviciu calificat teologiei prin relația sa cu magisteriul Bisericii. Acest serviciu va atinge punctul culminant pe data de 9 iulie 2008, când Papa Benedict al XVI-lea l-a numit secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței, primind și hirotonirea episcopală în data de 26 a aceleiași luni. În această calitate a fost numit consultor la Congregația pentru Episcopi și, în 2009, consultor la Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, iar din 2011, și la Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sănătății.

La 19 mai 2014, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Pontificale din Salamanca și, la 2 octombrie 2014, al Universității Pontificale Comillas din Madrid.

La 1 iulie 2017, a fost numit de Papa Francisc prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei și al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican.  A fost creat cardinal în cadrul consistoriului din 28 iunie 2018.

conf.univ.dr.pr. Ștefan Lupu

Lasă un răspuns