Conferinţa Regională „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat”, la prima ediţie

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, prin Centrul de Asistenţă Comunitară „Sfânta Tereza de Calcutta”, a organizat, în ziua de 7 decembrie 2018, prima ediţie a Conferinţei Regionale „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat”. Evenimentul a fost desfăşurat ca activitate în cadrul proiectului „Voluntar pentru Viitor – Centrul de formare al voluntarilor”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului, care se sărbătoreşte, în fiecare an, la 5 decembrie.

Parteneri au fost Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, prin sucursala teritorială Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin Facultatea de Teologie Romano-Catolică şi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, prin Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială, şi Centrul Diecezan Caritas Iaşi.

Proiectul „Voluntar pentru Viitor – Centrul de formare al voluntarilor” este implementat de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi începând cu luna octombrie 2017, având ca scop facilitarea implicării în activităţi de voluntariat a tuturor celor interesaţi, indiferent de vârstă, în vederea creşterii şi dezvoltării personale şi comunitare, ca expresie a cetăţeniei active, în spiritul carităţii. De asemenea, se doreşte o formare a viitorilor voluntari în spiritul ajutorării aproapelui, promovând astfel spiritul civic şi oferind un model de implicare activă.

În cadrul Conferinţei Regionale „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat” lectorii invitaţi, persoane din mediul academic, voluntari activi cu experienţe diverse sau persoane consacrate, dedicate muncii în comunitate, au prezentat lucrări care au avut scopul de a descrie perspectiva etică a activităţii de voluntariat, responsabilitatea tuturor celor implicaţi în diferite proiecte în care colaborează cu voluntari, aspecte legislative, toate acestea împletite cu experienţe practice.

În deschiderea conferinţei, PS Petru Gherghel a invitat întreg auditoriul la un moment de rugăciune, care ne-a amintit că Dumnezeu se află în spatele tuturor lucrurilor pe care le înfăptuim, că doar împreună cu el putem găsi motivaţia personală pentru a face bine aproapelui nostru şi a oferit binecuvântarea sa pentru buna desfăşurare a întregului eveniment. Momentul a fost urmat de binecuvântarea PS Aurel Percă şi de cuvintele reprezentanţilor instituţiilor partenere: conf. univ. dr. pr. Ştefan Lupu, decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, dr. pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan „Caritas” Iaşi, şi prof. univ. dr. Doru Tompea, preşedintele Consiliului de Administraţie din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.

Ramona Ciobanu, coordonatorul-şef al programelor sociale din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, profesor asociat în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iaşi şi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, cea care a fost şi coordonatorul acestei conferinţe, a început seria intervenţiilor cu prezentarea Centrului de Asistenţă Comunitară „Sfânta Tereza de Calcutta”, serviciu social al Episcopiei, şi a proiectului „Voluntar pentru Viitor – Centrul de formare al voluntarilor”, proiect ce se doreşte a fi unul de referinţă la nivelul întregii comunităţi.

Ulterior a fost exprimată perspectiva juridică prin expunerea Principiilor etice ale voluntarului desprinse din legea voluntariatului, temă prezentată de Cristina Budău, consilier juridic în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi.

Importanţa aspectelor legislative a fost completată de perspectiva spirituală desprinsă din expunerea „Căutaţi dreptatea mai mare. Orientări pentru etică şi responsabilitate în voluntariat”, prin care pr. Lucian Farcaş, lect. dr. în cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică Iaşi ne-a adus mai aproape de sfânta Tereza de Calcutta, de opera caritabilă şi voluntară a acesteia, de inima sa generoasă, aplecată către cel aflat în suferinţă şi durere.

Fiecare prezentare a avut un farmec deosebit, scoţând în evidenţă munca voluntară făcută din iubire, cu dedicare totală aproapelui, fără a aştepta recompense. Ciprian Fechetă, student la Institutul Teologic Romano-Catolic Iaşi, a prezentat experienţa sa din Franţa, de la Lourdes, Ana Doboş, preşedinte al Asociaţiei „Sfântul Vincenţiu de Paul” din cadrul Parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” a vorbit despre voluntarul vincenţian, mărturia sa fiind completată de cea a Galinei Galu, voluntar activ şi dedicat în cadrul aceleiaşi asociaţii. Gheorghe Damaschin Zamfirescu a arătat că este posibil să faci voluntariat chiar şi după vârsta de 80-90 ani, povestea sa fiind una de impact asupra auditoriului, format din profesionişti din domeniul social, studenţi, persoane consacrate, reprezentanţi ai unor instituţii publice şi private din regiunea Moldovei.

Roxana Necula, preşedinte al Sucursalei Teritoriale Iaşi a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, instituţie parteneră în organizarea evenimentului – prin acest parteneriat fiind posibilă acreditarea conferinţei cu 2 credite profesionale pentru profesioniştii din domeniul asistenţei sociale – ne-a vorbit despre Rolul voluntariatului în dezvoltarea profesiei de asistent social. Ea ne-a împărtăşit din ceea ce înseamnă voluntariatul pentru un tânăr, oferindu-ne o parte din experienţa sa ca profesor şi profesionist din domeniul social, aflat încă în contact cu munca voluntară.

Completarea discursului a venit din partea Angelei Ciută, studentă în cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, care, după 60 de ani a reînceput să studieze şi s-a implicat, ca voluntar, în diferite proiecte, unul dintre acestea fiind un proiect Erasmus, implementat în centre pentru persoane cu dizabilităţi din Roma şi Como (Italia).

Partea a doua a Conferinţei Regionale „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat” a adus în prim-plan expresia voluntariatului internaţional. Astfel, Mihaela Condac, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Centrului Diecezan Caritas – Iaşi a dat mărturie despre vasta sa experienţă de voluntariat, vorbind cu precădere despre cea în care s-a implicat, alături de alte persoane din toată lumea în sprijinirea refugiaţilor sirieni ajunşi în Grecia, sensibilizând publicul participant cu imaginile şi filmele prezentate.

Seria discursurilor a continuat cu prezenţa voluntarei de origine americană, Jessica Huffaker, studentă la o universitate din Statele Unite ale Americii, care de trei ani vine în România, împreună cu alţi colegi de ai săi, pentru a face voluntariat, prin proiectul International Language Programs, în Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Andrei” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. Pe lângă experienţa dobândită în lucrul cu copii a învăţat şi limba română, devenind astfel o punte de legătură între colegii săi şi copiii pe care îi întâlneşte zilnic la centru.

Centrul Social „Maria Ward” din Rădăuţi (Suceava) a fost reprezentat de trei dintre tinerii voluntari, Dana Bezuhanici, în vârstă de 17 ani povestind despre minunatele activităţi desfăşurate în acest centru.

Mărturiile despre voluntariat au continuat cu intervenţiile doamnei prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, decan al Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, care a venit însoţită de fiica sa, Daria Constantin, elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, ambele voluntare în cadrul programelor de kinetoterapie din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Holban” din Iaşi. De asemenea, Şerban Alexandru, student al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Petre Andrei” a povestit despre ceea ce înseamnă voluntariatul în Penitenciarul Iaşi, contactul direct cu persoane închise pentru diverse infracţiuni.

Mesajul Conferinţei Regionale „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat” a fost unul foarte clar: voluntariatul înseamnă iubire, dăruire, împărtăşire cu aproapele. Diversitatea de forme prin care o persoană se poate implica ca voluntar reprezintă un avantaj pe care fiecare dintre noi l-am putea avea în vedere, atât pentru completarea noţiunilor teoretice primite prin intermediul şcolii, cât mai ales pentru desăvârşirea noastră ca oameni.

Ramona Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Iaşi: Conferinţa Regională „Etică şi responsabilitate în activitatea de voluntariat”, la prima ediţie

 

Lasă un răspuns