Slănic Moldova: Săptămâna Socială a Studenţilor, ediţia a VI-a

În acest an, Săptămâna Socială a Studenţilor, care a ajuns la a VI-a ediţie, ne-a găsit la Slănic Moldova, la poalele munţilor, înconjuraţi de aer proaspăt, verdeaţă şi multă voie bună. Evenimentul, devenit tradiţie, s-a desfăşurat între 20 şi 24 septembrie 2017 şi a strâns 100 de studenţi şi tineri, atât din regiunea Moldovei şi din Bucureşti, precum şi de peste Prut. Tema pentru acest an, „Căsătoria orânduire divină sau rânduială umană” a provocat tinerii să participe pe parcursul acestor zile la mai multe prelegeri, iar în cadrul mesei rotunde au fost liberi să adreseze conferenţiarilor întrebări care mai de care, pentru ca mai apoi, să dezbată diverse teme în cadrul atelierelor.

Pentru ca sedimentarea informaţiilor să fie eficace pentru subconştientul nostru, miercuri seara nu au lipsit jocurile de cunoaştere şi bineînţeles, momentele de destindere, muzică şi voie bună, dar şi mesele luate împreună alături de explorarea împrejurimilor.

Joi dimineaţă, părintele Lucian Farcaş a dat startul conferinţelor cu un subiect de mare actualitate, oferind ocazia participanţilor să aprofundeze tema iubirii şi a căsătoriei într-un mod conştient. „Ceea ce omul/statul a unit (…)zeu să nu despartă?! Iubirea spre căsătorie între natură şi cultură”. Denumirea acestei prelegeri, la fel ca şi celelalte denumiri, nu este întâmplătoare. Întrebarea, retorică, dar care în zilele noastre ia din ce în ce mai multă amploare spre polul negativ, i-a ajutat pe tineri să conştientizeze importanţa omului în stat cât şi în biserică. Pr. Lucian Farcaş susţine ideea că „Omul nu este spirit pur şi nici animal”, însă omul este conturat de zestrea lui, atât zestrea socială cât şi cea naturală iubirii, aceasta din urmă angajând toate celulele corpului uman.

„Familia în istorie/Istoria familiei” a fost un al doilea subiect care a captat atenţia într-un mod frumos. În cadrul acestei prelegeri, pr. Petru Ciobanu ne-a purtat printr-o frumoasă călătorie în timp şi ne-a expus viziunea asupra căsătoriei încă din cele mai vechi timpuri, chiar înaintea apariţiei scrisului, începând cu civilizaţia mesopotamiană până în zilele noastre. Înainte de creştinism, căsătoria era rezumată la un contract. Creştinismul, prin cuvintele sfântului Paul, ale Bibliei şi ale Bisericii, atribuie căsătoriei o nouă formă. Ca Biserică, noi, creştinii, suntem o familie, iar familia unită dă putere şi încredere.

Dimineaţa de vineri ne-a surprins cu prelegerea susţinută de pr. Felician Tiba – „Mai este de actualitate cununia în Biserică?”. Răspunsul este simplu, DA, însă cu un efort pe măsură din partea tinerilor care se angajează la fidelitate şi la responsabilitate, „toate sub umbrela Creatorului”. Printre ideile prezentate, contrar a ceea ce se întâmplă în ziua de azi, pr. Felician îndeamnă tinerii la a urma legea naturii, „Fetelor, nu-i căutaţi voi pe băieţi, lăsaţi-i pe ei să vă descopere”, punând astfel accentul pe ceea ce prin legea firii este dat, într-o relaţie, femeia reprezentând gingăşia, sensibilitatea, maternitatea, toate acestea fiind proiectate astfel încât să atragă bărbatul. Astfel, prin Căsătorie, cei doi încep un drum nou, un proiect de viaţă, căsătoria în Biserică făcându-i să simtă cu adevărat supremaţia lui Dumnezeu.

Sr. Iuliana Neculai, NDS, prin conferinţa sa cu tema „Familia în Sfânta Scriptură”, ne-a prezentat căsătoria de la începuturi, concepţia căsătoriei în culturile biblice şi căsătoria în Vechiul Testament. Următorul punct al discuţiei a fost „Teologia căsătoriei” care a cuprins perioada profetică şi Noul Testament. Iar în final am meditat la trăirea căsătoriei în spiritualitate şi limbaj.

Prezenţa doamnei psiholog Iuliana Petruţ în mijlocul tinerilor a fost ocazia perfectă de a lua la cunoştinţă importanţa celor „3 DA ai alegerii partenerului de viaţă. Semnele iubirii”. „Da-ul corpului, Da-ul inimii şi Da-ul sufletului sunt trei fericiri indispensabile, de care fiecare tânăr ar trebui să ţină cont. În cadrul jurământului de la căsătorie, cei doi tineri răspund de la cei 3 Da intuitivi la 3 Da responsabili. De asemenea, proaspăta familie pe care am avut bucuria să o avem printre noi, Monica şi Corneliu Blaj, ne-a făcut să ne gândim la citatul din Cecil Myers: „O căsnicie reuşită constă întotdeauna dintr-un triunghi: bărbatul, femeia şi Dumnezeu”.

Prelegerea susţinută de prof. univ. dr. Alois Gherguţ – „Căsătoria în lumea de azi – eveniment sacru sau monden; abordări complementare”, ne-a luat prin surprindere, profesorul supunându-ne la un test pe care puţini dintre noi l-au trecut. Prezentându-ne o imagine, a trebuit să identificăm cât mai multe detalii, însă ceea ce era mai important, majoritatea nu a observat. Făcând analogie cu viaţa reală, profesorul a punctat faptul că „dificultatea în căsătorie provine din faptul că ne îndrăgostim de o persoană, dar trebuie să trăim alături de un caracter”, ceea ce ne îndeamnă să „deschidem bine ochii” şi să analizăm foarte bine ceea ce se ascunde în spatele aparenţelor. De asemenea, subiectul „Căsătoria – sacrament şi/sau spectacol?” a surprins foarte bine realitatea actuală, omul uitând adevăratul sens al acestei vocaţii şi punând accentul pe superficial. Totodată, s-a discutat despre cei patru factori majori de risc într-o căsătorie, prof. Gherguţ aducând aminte de cuvintele lui Jerry McCan „Nu poţi fi fericit într-o căsnicie până când nu îţi intentezi un divorţ de tine însuţi. O căsătorie fericită presupune o anumită moarte a sinelui”.

După-amiezile de joi şi vineri au fost prilej de împărtăşire sinceră a viziunii fiecăruia cu privire la diverse teme, pe care însă omul din ziua de azi refuză să le aprofundeze. Întrebările lansate, „Căsătoria este iubire sau sclavie?”, „Ce m-ar determina să fac cursurile pentru cununie?”, „Tipurile de familie de ieri si de azi. Relaţiile homosexuale, lesbiene, gender”, „Poate fi cuvântul dragoste un cuvânt polisemantic?” au fost cercetate amănunţit, fiecare temă punând în lumină valori preţioase, pe care de multe ori, însă, omul uită să le trăiască.

Prilej de reculegere şi apropriere de Domnul au fost şi la sfintele Liturghii pe care tinerii le-au animat prin cântece la chitare, dar şi la orgă. Preoţii predicatori au aprofundat teme de mare anvergura. În acest sens, pr. Fabian Doboş a îndemnat tinerii să nu-l lase pe Isus să treacă pe lângă ei fără să dea importanţă pentru că e posibil ca niciodată să nu mai aibă ocazia să-l întâlnească. Totodată, a adus în discuţie şi faptul că cine doreşte să devină un creştin veritabil „trebuie să ardă ceea ce a iubit şi să iubească ceea ce a ars”, într-o căsătorie acest fapt fiind primordial, reuşita acesteia constând în debarasarea de tot ceea ce e lipsit de valoare şi începerea unui nou proiect în doi.

În concluzie, SSS a fost din nou un prilej de acumulare a multor informaţii vitale pentru orice om, precum, un mod de cunoaştere şi interacţiune unii cu ceilalţi. Abordarea unor probleme de actualitate a pus în lumină o societate lipsită de valori, în care Căsătoria a devenit o tradiţie sau un spectacol. Noi, tinerii, însă, prin participarea la aceste zile, am conştientizat că, de fapt, Căsătoria este sfântă, este un sacrament, este o vocaţie, care trebuie primită cu ştiinţă şi voinţă deplină, întotdeauna punând-o „sub umbrela Creatorului”.

Sincere mulţumiri dorim să aducem tuturor binefăcătorilor noştri, care ne-au însoţit cu prezenţa, cu gândul, dar şi din punct de vedere material în aceste zile de cunoaştere şi comuniune.

Gabriela Chihalău

 

Lasă un răspuns