Simpozion naţional: „Fericitul Anton Durcovici: memorie, demnitate, spiritualitate”, Târgoviște, 4.10.2016

simpozion-targovisteUniversitatea „Valahia” din Târgoviște și Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași au organizat, la 4 octombrie 2016, un simpozion cu titlul „Fericitul Anton Durcovici: memorie, demnitate, spiritualitate”.

Evenimentul a avut loc la Centrul Internațional de Conferințe din Târgoviște al Universității „Valahia”, fiind promovat și de canalul de televiziune „Columna TV”, printr-o emisiune în direct la care au participat doi dintre invitații simpozionului: prof. univ. dr. habil. Silviu Miloiu și pr. lect. univ. dr. Fabian Doboș.simpozion-targoviste-1

După salutul gazdelor și mesajele adresate participanților de către delegații Bisericii Catolice și ai celei Ortodoxe, au urmat conferințele invitaților:

  • Pr. lect. univ. dr. Fabian Doboș, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Anton Durcovici – steaua polară a catolicilor din România;
  • Romulus Rusan, Fundația Academia Civică, Episcopul printre țăranii și preoții moldoveni;
  • Dr. Cosmin Budeancă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Preoți romano-catolici în detenție la închisoarea din Râmnicu Sărat.

În ultima parte a simpozionului, invitații au răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți. Din răspunsuri a rezultat faptul că Anton Durcovici a slujit la Târgoviște cu multă dăruire, ca administrator parohial, fiind ferment spiritual pentru comunitatea catolică din acest oraș.

Intenția organizatorilor a fost aceea de a demonstra, încă o dată, că fericitul episcop Anton Durcovici a fost un om coerent atât în fața oamenilor, cât și înaintea lui Dumnezeu.

pr. lect. univ. dr. Fabian Doboș

Lasă un răspuns