Școala de Vară TEOSPOR (6-19 iulie 2020)

Viața de student, dacă e să-i ascultăm pe cei care o trăiesc sau au trăit-o deja, este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții. Însă trebuie mai întâi să ai curajul să devii student. În acest sens au apărut școlile de vară menite să pună la dispoziție experiențe universitare timpurii. Printre aceste școli de vară se numără și Teospor.

În perioada 6-19 iulie 2020, Facultatea de Teologie Romano-Catolică și cea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității „A. I. Cuza” din Iași, au organizat sub călăuzirea directorului de grant, pr. dr. Iulian Faraoanu, Școala de Vară gratuită „Experiență universitară timpurie pentru elevi: program punte între domeniile Educație Fizică și Sport și Teologie Romano-Catolică – Teospor”, finanțată din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) de către Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare.

Astfel, timp de două săptămâni, ghidați fiind de către profesori coordonatori și tutori și de către cei opt studenți consultanți, un număr de 50 de elevi de liceu au putut gusta puțin din ceea ce înseamnă frumusețea vieții de student. În acest an, dată fiind situația epidemiologică, experiența a căpătat un caracter inedit, toate activitățile s-au desfășurat în mediul online.

Programul de fiecare zi pregătit pentru ei începea în fiecare dimineață la ora 9.00 și consta în trei întâlniri online. Diminețile au fost rezervate întâlnirilor cu profesorii care i-au familiarizat cu câteva teme din cele două domenii: Educație Fizică și Sport (Primul Ajutor, Big Game, Sportul, cale spre o dezvoltare armonioasă) și Teologie Romano-Catolică (Omul și vocația sa la o viață împlinită, Omul în Raport cu viața socială și trăirea liturgică). Pe lângă aceste cursuri și ateliere, elevii au mai avut parte de întâlniri ce vizau orientarea în carieră, momente în care au putut analiza drumul de urmat ce li se așterne în față și dincolo de liceu. În programul de după-amiază studenții consultanți au încercat să recupereze ceva din experiența autentică a unei tabere, chiar și în mediul online. Au fost organizate momente împreună, oportunități de întâlnire și dialog între elevi, jocuri, competiții sportive și momente recreative.

A fost o experiență inedită, în speranța că și-a atins obiectivul, a rămas cel puțin sădită în memoria tuturor drept o amintire frumoasă. Din mulțimea de clipe ce au trecut în aceste două săptămâni am păstrat chipuri de oameni frumoși, relații de prietenie și învățături bine picurate în suflet. Pe lângă acestea, păstrăm dovadă că până și de la distanță putem fi împreună. Așteptăm acum ca ceea ce s-a sădit să dea roade bogate, iar cei ce sunt acum studenți sau viitori studenți să facă să înflorească viitorul.

Ciprian Fechetă

„M-am distrat foarte mult în aceste două săptămâni de școală de vară. A fost o experiență foarte frumoasă alături de atâția colegi și prieteni pe care i-am cunoscut pe parcurs. Mi-a plăcut foarte mult!” (Marius Bereș)

„Deși pe mulți dintre noi ne sperie când auzim cuvântul «școală» școala de vară Teospor este altceva. Pentru mine a fost o activitate super și m-a ajutat foarte mult să mă descopăr pe mine” (Delia Rusu)

„A fost o experiență minunată pe care aș retrăi-o cu mare drag. Am cunoscut persoane minunate, iar activitățile de acolo au fost extraordinare și foarte utile.” (Beatrice Voinea)

Lasă un răspuns