Școala de vară TEOSPOR – 2021 la sfârșit

În perioada 11-24 iulie 2021, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-a desfăşurat şcoala de vară „TEOSPOR – experienţă universitară timpurie pentru elevi: program-punte în domeniile Teologie Romano-Catolică şi Educaţie Fizică şi Sport”. Proiectul, derulat prin Programul privind Învăţământul Secundar ROSE, a vizat atragerea elevilor de liceu către învăţământul universitar. Inițiativa a fost coordonată de Iulian Faraoanu, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, cu sprijinul unei echipe formate din profesori, experți și studenți consultanți. Motto-ul Școlii de vară a fost principiul „Anima sana in corpore sano” (un suflet sănătos într-un corp sănătos).

Beneficiarii proiectului au fost 50 de liceeni din întreaga țară, cu precădere elevi dezavantajaţi din punct de vedere social. Cazarea, masa și transportul au fost asigurate prin proiectul ROSE. În timpul celor 14 zile elevii au intrat în atmosfera studenţiei: au participat la cursuri şi ateliere de lucru, au luat contact cu facilitățile campusului universitar și au descoperit realitățile vieții de student.

Activitățile au fost multiple și variate: activităţi de învăţare, activităţi culturale şi recreative, competiții sportive etc. De-a lungul școlii de vară, programul dimineții cuprindea cursuri și ateliere academice din domeniul Teologiei şi al Educaţiei Fizice, alături de ședințe de consiliere și orientare în carieră. După-amiaza se desfăşurau vizite de studiu (Episcopia Romano-Catolică și Centrul Oxygen), competiții sportive, precum și diverse activități cultural-recreative. Au fost organizate vizite la Muzeul Palatul Culturii, Muzeul Universităţii, Muzeul Mihai Eminescu și Bojdeuca lui Ion Creangă. Programul a cuprins și activități la Grădina Botanică, Aula Mihai Eminescu și Sala paşilor pierduţi. Gama de acțiuni a fost completată cu participarea la spectacole, vizionarea unor filme, jocuri și alte inițiative de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut.

Au fost două săptămâni frumoase, pline de activităţi intense îmbinând latura teologico-spirituală cu partea fizică. Elevii s-au declarat încântați și entuziasmaţi să păşească în universul studenţiei şi să descopere mediul academic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Dincolo de toate acestea au legat prietenii și au construit amintiri de neuitat.

***

„Zâmbete, râsete, ochi plini de speranță și ușor temători, cu aspirații de viitor și dorința arzătoare de afirmare… așa a fost pentru noi prima zi la Școala de vară. În aceste două săptămâni am întâlnit persoane minunate cu suflete pure, pline de iubire, am dansat, cântat și ne-am făcut amintiri pe viață împreună. Am împărțit camerele, ideile, aspirațiile și poveștile de viață odată cu o părticică din sufletul nostru; am devenit vulnerabili în fața tuturor și ne-am arătat așa cum suntem și am devenit o mare familie. Ceea ce am trăit a fost unic și prieteniile ce le-am legat sper să rămână așa cum amintirea trecutului împărțit împreună rămâne veșnic întipărită în noi. Când am ajuns în această tabără nimeni nu prea se cunoștea cu grupul dar, când am plecat, parcă a fost o despărțire ca dintr-o familie, cu dorința de a ne revedea într-o bună zi și a ne bucura împreună de timpul ce a trecut și ne-a unit” (Andra-Nadina Borovină).

„Aceste două săptămâni pentru mine au fost constructive și benefice, am reusit să-mi descopăr abilitățile și să mă pot ghida către meseria și facultatea pe care vreau să o urmez. Am cunoscut persoane cu inițiativă și cu sufletele deschise. Mă bucur că am avut ocazia să pot participa și să mă descopăr. Am rămas cu amintiri, prietenii și cel mai important este faptul că activitățile m-au inițiat spre a alege să urmez studiile universitare” (Paula Înecatu).

„În primul rând , vreau să mulțumesc tuturor pentru toate activitățile minunate desfășurate în cadrul școlii de vară TEOSPOR. În al doilea rând, aș vrea să transmit că nu am trăit atâtea amintiri frumoase în niciun moment al vieții mele, dar voi mi-ați oferit acest lucru. Au fost niște activități creative și amuzante, am legat prietenii, ba chiar am și plâns în final și am plecat în aplauze! Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc tuturor consultațiilor pentru grija purtată și pentru lecțiile de viață care cu siguranță o să ne fie de folos. Acum, ajuns acasă, după cele 2 săptămâni simt în mine un gol; golul acesta vă aparține și dovedește faptul că a fost cea mai minunată excursie a vieții mele. Mulțumesc și profesorilor care au fost foarte răbdători cu noi și care au predat materia pe înțelesul nostru. Lista lucrurilor bune poate continua, dar voi să știți că dacă ar trebui să alegeți o universitate pe viitor, să alegeți UAIC” (Alexandru-Andrei Nălbaru).

Maria Cosmina Barticel

Lasă un răspuns