„Pentru un spirit de identitate și de apartenență”: Vizita la Iași a PS Enrico dal Covolo, Rectorul Magnific al Universității „Sfântul Ioan din Lateran”

seminar-1Vizita la Iași a PS Enrico dal Covolo, Rectorul Magnific al Universității „Sfântul Ioan din Lateran”, începută sâmbătă, 15 octombrie 2016, la ora 7,30, cu celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului Teologic Romano-Catolic, s-a încheiat duminică, 16 octombrie 2016, cu prezidarea sfintei Liturghii de la ora 11, în catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină”, la care au concelebrat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, precum și mai mulți preoți din Iași.

Deși, scurtă ca timp, vizita Rectorului Magnific a fost deosebit de intensă, Excelența Sa având posibilitatea să cunoască îndeaproape viața academică și pastorală a Bisericii Romano-Catolice din Iași.universitate_1

Sâmbătă, la ora 11, însoțit de PS Petru Gherghel, Mons. Benone Farcaș, pr. dr. Ștefan Lupu și pr. Eduard Soare, PS Enrico dal Covolo a vizitat Universitatea „Alexandrul Ioan Cuza”. Aici a fost întâmpinat de prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, cu care a semnat un acord cadru de colaborare între cele două universități. Pe baza acestui acord cadru, „părțile își exprimă intenția fermă de a promova acțiuni de colaborare academică în scopul cooperării în domeniul cercetării științifice, implicării în realizarea de conferințe și cursuri de perfecționare, schimbului de cadre didactice și studenți, cooperării în programe academice și culturale de scurtă durată, schimburilor de informații și materiale didactice”.

profesori-1Apoi, la ora 12, Excelența Sa s-a întâlnit cu corpul profesoral al Institutului Teologic. În discursul său, Rectorul Magnific a insistat asupra dezvoltării unui „spirit de identitate și de apartenență” între toți membrii facultăților și institutelor ce aparțin Universității „Sfântul Ioan din Lateran”, care să aibă la bază responsabilitatea profesorilor pentru formarea integrală a studenților. După-amiază, la ora 17, a urmat o întâlnire cu seminariștii, în cadrul căreia PS Enrico dal Covolo a subliniat importanța formării seminariștilor la adevăratele valori, pentru ca, la rândul lor, atunci când vor fi preoți, să poată să fie buni educatori. Ziua s-a încheiat cu un interviu acordat Radio Maria, unde a vorbit despre vocația sa preoțească și misiunea sa ca rector al „Universității Papei”.catedrala-1

Ajuns acasă, la Roma, rememorând vizita la București, Alba Iulia și Iași, PS Enrico dal Covolo a scris următoarele cuvinte pe pagina sa de facebook: „Să ne rugăm pentru această frumoasă Biserică din România, care a suferit atât de mult pentru credință!” La rândul nostru îi mulțumim Excelenței Sale pentru efortul făcut de a veni să ne viziteze și pentru cuvintele pline de iubire cu care ne-a încurajat să continuăm slujirea „carității intelectuale”, cum numea Papa Paul al VI-lea munca profesorilor în rândul studenților.

conf. univ. dr. pr. dr. Ștefan Lupu

Lasă un răspuns