La trei ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Împlinirea a trei ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată la Iaşi miercuri, 17 mai 2017, printr-un simpozion şi printr-o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. La aceste două momente au participat PS Aurel Percă, preoţi din Iaşi, seminarişti, persoane consacrate şi credincioşi. Simpozionul a fost organizat de Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Miercuri după-amiază, începând cu ora 16.00, în aula „Fericitul Anton Durcovici” de la subsolul catedralei, a avut loc simpozionul naţional cu titlul: „Anton Durcovici – Ecoul care nu se stinge”. Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Fabian Doboş.

În cuvântul de introducere, PS Gherghel a spus că „trebuie să ne întoarcem în istorie şi să-i mulţumim Domnului Dumnezeului nostru” pentru importantul eveniment din 17 mai 2014. Excelenţa Sa a mai spus că este de datoria noastră să păstrăm vie această amintire.

A urmat apoi conferinţa pr. dr. Isidor Iacovici care a vorbit despre „Ecouri internaţionale ale beatificării episcopului Anton Durcovici”. Părintele mărturisea că a primit în total 105 solicitări de relicve ale fericitului Anton Durcovci din diferite ţări din lumea întreagă. Concluzia părintelui a fost că „faima de sfinţenie a depăşit de mult graniţele scumpei Românii şi că la mijlocirea episcopului nostru martir apelează creştini din toată lumea”.

Ultima conferinţă a fost cea a pr. drd. Alois Moraru, care a vorbit despre „Centenarul internării lui Anton Durcovici la mănăstirea «Notre Dame de Sion» din Galaţi”. Folosindu-se de imagini, părintele a prezentat perioada de detenţie politică a preotului, pe atunci, Anton Durcovici, pe durata Primului Război Mondial, din cauza originii sale austriece.

În încheierea simpozionului cei prezenţi au urmărit un documentar despre viaţa episcopului martir, realizatorii acestuia fiind dr. Dănuţ Doboş împreună cu ing. Silviu Dogariu. În cadrul acestui film au fost prezentate imagini noi de arhivă cu episcopul Durcovici.

La final, PS Petru Gherghel le-a spus celor prezenţi despre dorinţa ca sărbătoarea liturgică a fericitului Anton Durcovici să fie mutată la 17 mai (în loc de 10 decembrie, cum este în prezent), dar şi despre propunerea ca, în curând, Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi să primească numele fericitului nostru.

La ora 18.30, în catedrală, s-a celebrat o sfântă Liturghie pontificală în cinstea fericitului nostru, prezidată de PS Petru Gherghel. La predică, PS Aurel Percă a amintit despre viaţa sfântă dusă de episcopul nostru şi despre datoria noastră de a păstra vie amintirea lui.

La finalul celebrării, a avut loc o procesiune cu relicva fericitului Anton Durcovici în interiorul catedralei, care s-a încheiat în capela dedicată acestuia, unde a fost depusă relicva.

Pr. Claudiu Bulai

Lasă un răspuns