Cum să citesc ca să înţeleg Biblia? Despre genurile literare din Biblie

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, între orele 15.00 şi 18.00, va fi organizat un moment de formare biblico-pastorală menită să-i ajute pe cei interesaţi şi doritori de Cuvântul lui Dumnezeu să-l citească şi să-l interpreteze corect. Anul acesta se va discuta despre chestiunea GENURILOR LITERARE. Momentele de comunicare se vor încheia cu un microrecital al corului de copii „Sicut Pueri” („Asemenea Copiilor”).

A citi Sfânta Scriptură este deja o frumoasă şi utilă oportunitate de a intra în contact cu Dumnezeul care continuă şi în timpurile noastre să vorbească.

Se întâmplă nu rareori ca respectivul cititor să găsească expresii, fraze sau chiar fragmente unde descoperă că limbajul sau imaginile folosite sunt sau pot fi percepute ca îndepărtate în timp sau de-a dreptul străine. Se întâmplă acest lucru şi în alte cazuri, cum ar fi, de exemplu, manualele de specialitate. Şi acestea din urmă cer ca parcurgerea lor să fie făcută prin însoţirea cuiva mai familiarizat cu respectivul material.

Ceva de genul acesta se întâmplă şi cu textul Sfintei Scripturi, un text scris de-a lungul mai multor secole, în contexte social-politice şi, mai ales, religioase foarte diferite.

Şi dacă se mai ţine cont că, în mod normal, cel care citeşte Biblia o face pentru că în adâncul inimii sale vrea să găsească un cuvânt în care să se încreadă, faţă de care să se raporteze cu viaţa şi cu intimitatea sa, deci să-şi hrănească credinţa, să o facă să reziste şi să crească, atunci se subînţelege de ce este aşa de important nu doar să se citească, ci e de fundamentală importanţă să se şi înţeleagă.

E exemplar episodul relatat de Cartea Faptele Apostolilor în cap. 8: funcţionarul reginei Candace, cu multă probabilitate un filo-evreu, dar şi cu mai multă probabilitate un om în căutarea adevărului, a Dumnezeului celui adevărat, citeşte din Scripturi. Iar diaconul Filip, inspirat de Dumnezeu, îl întreabă: „Înţelegi ce citeşti?”. Iar el răspunde sincer şi fără grijă de a fi interpretat sau judecat; o face asemenea unui copil: „Cum să înţeleg dacă nimeni nu mă îndrumă?”.

Această situaţie se întâmplă, de fapt, oricărui cititor al Scripturii, chiar şi celor mai familiarizaţi cu el. Căci „cuvântul lui Dumnezeu este viu şi plin de putere” (Evr 4) şi „o dată a vorbit Domnul şi de două ori am auzit aceasta” (Ps 62,12a). E nevoie să ştim să descifrăm corect şi să interpretăm pe măsură Cuvântul lui Dumnezeu. În acest sens, vă invităm la aceste momente (anuale) de asimilare a metodelor de înţelegere corectă a Cuvântului lui Dumnezeu. Anul acesta va fi abordată în manieră simplă (dar nu banală), pe înţelesul tuturor, şi într-un interval de timp redus (sâmbătă după-amiază) chestiunea GENURILOR LITERARE.

Din program:

  • Cuvânt de deschidere – PS Petru Gherghel

  • Pr. Eduard Patraşcu – „Descoperirea” genurilor literare

  • Pr. Iosif Antili – Ce sunt genurile literare şi de ce e important să le (re)cunoaştem?

  • Pr. Alois Bulai – Genuri literare în poezia ebraică

  • Pauză

  • Sr. Iuliana Neculai – Genuri literare în literatura sapienţială

  • Pr. Iulian Faraoanu – Genuri literare în Evanghelii şi sensul lor

  • Discuţii, dezbateri şi concluzii

  • Microrecital – Corul de copii „Sicut Pueri”

Departamentul de Cercetare Biblică
Facultatea de Teologie Romano-Catolică
Institutul Teologic Romano-Catolic

 

Lasă un răspuns